Къщата на Гешов в центъра на София ще става хотел неясно кога

Столична община три пъти налага санкции на собственика, сградата е пред рухване

Къщата на Гешов в центъра на София ще става хотел неясно кога

Голяма къща на бул. "Патриарх Евтимий" 7, точно на гърба на кино "Одеон" в центъра на София, която е паметник на културата от местно значение и всеки момент може да рухне, някой ден ще се превърне в хотел.

Домът на българския министър-председател от периода 1911-1913 г. Иван Гешов през последните 20 години се руши и днес се е превърнал в бунище заградено с тенекии и предпазни мрежи.

Имотът е собственост на фирма "Артемида БСИ" на Аделина Пишинова. Mediapool не успя да се свърже с нея за коментар.

За имота има съгласуван проект за изграждане на сграда със смесено предназначение с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) още през 2016 г. Фасадата на къщата ще бъде запазена, казаха от НИНКН пред Mediapool.

Устройственият план предвижда на мястото да се изгради хотел, но към момента няма внесен инвестиционен проект в Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ), каза арх. Влади Калинов, началник на контрола по строителство в НАГ.

Липсата на конкретни мерки за решаване на проблема с поредната сграда паметник на културата в София, която е пред рухване, стана повод за фейсбук престрелки между кмета на район "Средец" Мария Ачкова и Столичната община.

Районният кмет: Нищо не се прави

Въпреки дългогодишни проверки, становища на комисии, констативни протоколи, налагани глоби и кореспонденцията ми със Столична община къщата на Гешов се намира във все по-окаяно състояние, написа Мария Ачкова, която е районен кмет от ДСБ.

Тя припомня колко пъти е сезирала за проблема отговорните институции.

До момента обаче нищо не се случва и "къщата на Гешов е поредната недвижима културна ценност и емблема на градската култура, която изпращаме в историята...", завършва поста на Ачкова.

Председателят на Комисията по екология в Столичния общински съвет Лорита Радева чрез "Фейсбук" отговори, че до този момент не е получавала никакво писмо от районния кмет, но е готова да разгледа въпроса още на заседанието на комисията във вторник, стига да получи официални документи.

НАГ: Три пъти сме налагали глоби на собственика

Още на 10 февруари 2016 г. дирекция "Общински строителен контрол" е издала предписание на собствениците за незабавно предприемане на мерки за обезопасяване на сградата, казаха от Столична община.

На собствениците на сградата на три пъти са наложени санкции. Първата е за 10 000 лв. през 2013 г., която е платена от собствениците. Втората наложена санкция е от 2015 г. за 20 000 лв., а третата е от 2018 г. за 50 000 лв. За последните две санкции производството в съда е висящо и глобите не са платени. Глобата от 50 000 лв. е намалена от Районния съд в София на 20 000 лв. и в момента се обжалва от Столична община.

Арх. Влади Калинов обясни, че Столична община не може да ипотекира имота и да го възстанови, а след това да предприеме мерки за събиране на задълженията от собствениците, заради одобрения от НИНКН проект, който предвижда изграждане на нова сграда със запазване на фасадата.

Къщата на Гешов става частна с помощта на Столична община

След промените през 1990 г. къщата на Гешов става общинска собственост и попада в активите на печално известното дружество "Софийски имоти". В края на 1997 г. то прави смесено дружество - "Артемида БСИ" с "Бексим" ЕООД, собственост на Аделина Пишинова. Тя става изпълнителен директор на "Артемида БСИ".

В доклада на временната общинска комисия, която преди години проверяваше скандалните сделки на "Софийски имоти" е посочено, че при създаването на дружеството "Артемида БСИ" са апортирани общински имоти - магазини, сгради, дворни места в идеалния център на София - по булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимиий" и на площад "Славейков". Става въпрос за пет търговски обекта, всеки със средна площ от около 100 кв. метра и една детска градина.

От своя страна "Бексим" влиза в сдружението с непарична вноска, апортирайки в капитала му 4-етажен хотел с площ от 640 кв. м в село Стойките до курорта Пампорово и магазин от 147 кв. м, на ул. "Леге" 8 в София.

През 2003 г. "Софийски имоти" продава дела си в смесеното дружество на "Бексим" за малко над 1 млн. лв., става ясно още от доклада на временната общинска комисия в СОС, която разследваше скандалните сделки на "Софийски имоти".

Същата година – 2003 г. с писмо на НИНКН е съгласувано изменение на подборния устройствен план и регулационния устройствен план. Направено е и изменение на застрояването на урегулирания поземлен имот и от терен за детска градина той става терен за хотел, се казва в съобщението на Столична община.

Етажната собственост на съседния имот е обжалвала промяната, но съда е оставил без разглеждане жалбата им.

В крайна сметка планът, одобрен със заповед от 11 юни 2004 г., предвижда построяване на хотел със запазване само на фасадата на сградата към бул. "Патриарх Евтимий". Заповедта е одобрена от тогавашния главен архитект на Столична община арх. Стоян Янев, се казва в съобщението на общината.

С писмо на НИНКН от 19 януари 2007 г. е съгласувана виза за проучване и проектиране.

На 23 юни 2014 г. е дадено предписание за пълно архитектурно заснемане и изготвяне на проект за консервационно реставрационни работи.

През 2016 г. проектът на "Артемида БСИ" е получил зелена светлина от НИНКН. Повече от две години по-късно собствениците на имота обаче не предприемат никакви действия в тази посока и до този момент няма внесен инвестиционен проект в НАГ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?