Къщата на Скрипал е безопасна след 13 000 часа почистване

Къщата на Скрипал е безопасна след 13 000 часа почистване

Къщата на бившия двоен агент Сергей Скрипал в Солсбъри ще бъде обявена за безопасна от властите след 13 000 часа почистване, съобщават английските медии. Почистването е извършено от армията.

Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени преди близо година. Английските власти обявиха, че атаката срещу тях е операция на руското военно разузнаване ГРУ. Разследващите твърдят, че двамата са били отровени с веществото „Новичок”.

Освен къщата на Скрипал са почистени и още 11 други обекта. Очаква се те да бъдат обявени за безопасни в петък.

През изминалите 355 дни от отравянето на Скрипал са направени 5 хил. проби са наличие на отрова в Солсбъри и близкото градче Еймсбъри, съобщават английските медии. Очаква се къщата на Скрипал да бъде предадена на местната община от министерството на околната среда и храните.

„Това е най-дългата военна операция на британска земя”, заявил е висш военен, наблюдавал почистването. Участвали са между 600 и 800 души. Почистването е направено от специалисти по химични, билогични и ядрени оръжия.

През последния месец отравянето на Скрипал бе свързано с това на българския оръжеен бизнесмен Емилиян Гебрев. Според английския разследващ сайт Belingcat агентът на ГРУ Денис Сергеев, участвал в операцията срещу Скрипал, е бил у нас по времето, когато е бил отровен Гебрев. Той е използвал фалшивото име Сергей Федотов. Самият Гебрев пък твърди, че е имал същите симптоми като Скрипал. Преди няколко седмици главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че се чака отговор от Великобритания дали веществото, с което е отровен Гебрев, е „Новичок”.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?