Къщата на Яворов отново се продава на търг

Сн. БГНЕС

Къщата на поета Пейо Яворов на софийската ул. "Г. С. Раковски" отново е обявена за публична продан от частен съдебен изпълнител. Този път цената за сградата с площ близо 400 кв. метра е 1.285 млн. лева.

Първият търг за къщата, която е частна собственост и в момента работи като музей, беше през миналата година, но купувачи не се явиха. Тогава цената беше 1.63 млн. лева. По закон при повторното обявяване тя се намалява.

Имотът се продава по искане на бившия управител на фирмата "Дом Яворов" Володя Лозанов. Дружеството е собственик на къщата, а до продажбата и от съдебен изпълнител се стигна заради съдебни спорове между Стоянов и собственика на "Дом Яворов" Васил Панчев.

Оферти за участие в новия търг за къщата, която е паметник на културата, се подават от 26 август до 26 септември, а обявяването на резултатите е насрочено за 27 септември.

Още при първия търг беше малко вероятно за имота да се явят кандидати. Причината е, че къщата е паметник на културата, има конструктивни проблеми и трудно би могла да се ползва за друго освен за музей.

Миналата година от Столичната община обявиха, че имат намерение да придобият къщата на Яворов. В последствие обаче от местната администрация обявиха, че правен анализ показал, че сделката е прекалено рискова. Причината е, че съдебният спор, довел до обявяването на имота на публична продан, не е приключил. Решението в полза на Володя Лозанов е обжалвано от собственика Васил Панчев пред Върховния касационен съд.

Къщата трябва да бъде укрепена, тъй като в момента стените ѝ поддават под излята в средата на ХХ век бетонова плоча. Яворов е прекарал последните дни от живота си в къщата на ул. "Раковски". Тя функционира като музей от 1963 г. и в нея се съхраняват сбирки от ръкописи, оригинални фотографии, както и личната библиотека на поета. В къщата Пейо Яворов и Лора Каравелов живеят до фаталната вечер, в която тя отнема живота си, а той ослепява в опит да се простреля.

Споделяне

Още по темата

Още от България