Къщата за гости на Александър Манолев била построена изцяло в нарушение

Снимка: Биволъ

Къщата за гости на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев край Сандански е била построена изцяло в нарушение. Това става ясно от внесения срещу него обвинителен акт. Манолев ще отговаря като подбудител към деклариране на неверни данни с цел усвояване на еврофондове. Според прокуратурата той е задвижил всички процедури по построяването на къщата, финансирана с близо 380 хил. лв. от фонд "Земеделие". Формално обаче парите били отпуснати на фирма, притежавана от Ана Димитрова – дъщеря на гледачката на децата на Манолев.

25-годишната жена е обвиняема за деклариране на неверни данни с цел усвояване на пари от еврофондове. Разследващите твърдят, че в периода 2013 г. - 2015 г. тя е подала невярна информация към службата по земеделие в Благоевград. Тя първо подала заявление за строеж на къщата за гости, намираща се в местността "Чинар уши" край Сандански. Към нея били приложени регистрационна карта на земеделски производител, както и декларация за приходи от 2012 г.

Димитрова посочила, че е взела под наем лозе от 9.7 дка край Петрич. Масивът е на Манолев и не е бил стопанисван от Димитрова, твърди държавното обвинение. Формално земята се води собственост на фирма, а бившият зам.-министър бил посочен като наемодател. Две години по-късно Димитрова декларирала приходи и разходи от отглеждане на грозде за дейности, които не били вършени.

"Въпреки че нямала финансови средства за извършване на инвестиция по проекта към датата на кандидатстването ѝ, тя представила неверни сведения като подписала декларация, че е осигурила такива (в размер на 576 668,55 лв., без ДДС). Наред с това посочила, че през 2012 г. имала приход минимум 50 % от земеделска дейност, реализиран от продажба на земеделска продукция (грозде на стойност 6790 лв.). Това обстоятелство също не отговаряло на действителността", посочва държавното обвинение.

Година по-късно, през 2015 г., Димитрова декларирала, че всички подадени от нея данни са верни. Освен това приложила и акт 15 за завършено строителство на къщата и две фактури за направени разходи – за 350 000 лв. и за 331 357.79 лв. Към тях имало приложени платежни нареждания, за да се оправдаят разходите. В действителност обаче целта била Манолев да получи къща за лични нужди, твърдят от прокуратурата.

Манолев е подбудил и улеснил Димитрова в извършване на престъплението, пишат разследващите. Според тях той е задвижил цялата организация: "В частност обвиняемият осигурил счетоводна и строителна фирми, недвижим имот, върху който да се изгради "къщата за гости", учредил правото на строеж в поземлен имот в гр. Сандански, както и по силата на договор за паричен заем предоставил на управляваното от Д. дружество сумата в размер на 700 000 лв. Освен това осигурил земеделска земя за регистрацията на обвиняемата като земеделски производител (подписал договор за отдаване под наем на земеделска земя – лозе, като към датата на подписването му, въпреки, че се легитимирал като собственик, не е бил такъв). Установено е също, че обвиняемият М. е осигурил материалите за изграждането на къщата, като е предоставил същите на строителя".

Предстои делото да бъде насрочено в окръжния съд в Благоевград.

Скандалът с Манолев избухна през април, след като сайтът "Биволъ" съобщи за луксозната къща, построена с европари, която зам.-министърът ползва като лична резиденция. Десетина дни по-късно той обяви, че подава оставка с уверението, че срещу него няма да се открие нищо. Впоследствие от прокуратурата обявиха редица подробности. При проверка на място в къщата се оказа, че дисковете от видеонаблюдението са изчезнали, регистърът на туристите и посетителите – също.

Проверяващите разказаха, че са заварили къщата изчистена и празна. Ключ от нея бил оставен в общината в Сандански с молба имотът да не се разбива. От община Сандански отказаха съдействие на прокуратурата с твърдението, че не помнят кой им е оставил ключа, нито кой е платил туристическия данък.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?