Къщи, дворове и улици са наводнени от проливния дъжд в Силистренско

Над 110 литра на квадратен метър е падналият през последното денонощие дъжд в Тутраканската община, съобщи в неделя кметът на общината Димитър Стефанов, цитиран от БТА.

Наводнени са улици, дворове и жилищни сгради в града и в селата. Поискано е съдействие от областното управление за пожарна безопасност и защита на населението в Силистра, откъдето са изпратени три помпи. За отводнителни работи се използват още две помпи, които са собственост на общината.

Заради проливния дъжд се отменя насроченият за днес в града дванайсет часов рок-маратон.

Дъждът е нанесъл щети и в Дуловската община, където два противопожарни екипа отводняват жилищни сгради и дворове в Дулово и в село Чернолик, показва справка от общината. Според очевидци на места нивото на водата в приземните помещения достига до два метра.

По пътя от Дулово за Силистра на разклона до село Межден е имало закъсали автомобили заради порой с височина на водата близо един метър. Използвана е тежка машина от селото за извличане на автомобилите.

В Кайнарджанската община на Силистренска област е подкопан отводнителен канал и има опасност да се подрони пътят между селата Кайнарджа и Голеш.

Къща в село Зебил е наводнена в Главинишката община. Отсечка от пътя от Силистра за Русе в района на село Коларово е затрупана от пороя с чакъл и е използван багер на Главинишката община, за да се разчисти наносът.

Наводнени сгради има и в Силистренската община, за чието отводняване работят аварийни екипи на областното управление за пожарна безопасност и защита на населението. Авариен екип на местната фирма за поддържане на чистотата на Силистра "Синева" е отводнявал отсечка в крайградската зона на пътя от Силистра за Русе.

По данни на силистренското представителство на агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по Дунав в Силистра през последното денонощие падналият дъжд е над 84 литра на квадратен метър.

Споделяне

Още от България