Касиер на Сръбската православна църква откраднал един милион евро от Патриаршията

Касиерът на белградско-карловачката архиепископия бе арестуван заради кражбата на почти един милион евро от патриаршеската каса, съобщи белградският вестник "Блиц", като се позовава на източник от ръководството на Сръбската православна църква.

Полицията арестувала вчера епархийския касиер, дългогодишен служител в Патираршията, посред бял ден в сградата на Патриаршията. Според източник на "Блиц" касиерът крадял от църквата в продължение на години.

 

Откраднати са 19.5 милиона динара, 40 000 швейцарски франка, 50 000 американски долара и 890 000 евро. Подозира се, че той не е бил сам в извършването на престъпленията и разследването ще обхване и останалите касиери в Патриаршията.

 

Арестуването на касиера било извършено толкова дискретно, че дори работещите в сградата не разбрали за какво става въпрос. За тази дискретност настоял лично патриарх Ириней. Служителите са информирани, че не е необходимо да идват на работа през следващите дни. Патриархът иска скандалът да не се разпростира, така че Патриаршията буквално е затворена, казва източникът на "Блиц", цитиран от БТА.

Споделяне

Още от Балкани