Касиерка и счетоводителка източили 371 000 от институт на БАН

Касиерка и счетоводителка от Института по експериментална морфология, патология и антропология на БАН са източили 371 000 лева, установи вътрешен одит на академията. Парите са били присвоени от средата на 2010 година до средата на 2012 година като по-голямата част от тях са от държавната субсидия. Годишният бюджет на Института по експериментална морфология и патология е около 1 млн. лева.

Заместник-председателят на БАН проф. Евгений Николов, който изпълнява и функциите на председател на академията, уточни, че нарушенията са установени от дирекцията "Вътрешен одит" към БАН при направена проверка в института през август и септември тази година.

При одита са били установени нарушения при формирането на работните заплати, като някои от служителите в администрацията са получавали по-високи заплати от тези на доцентите и професорите. Били са подправени първични счетоводни документи, открита е и фалшива диплома на главната счетоводителка на института. Дипломата е от УНСС и е била представена на 30 юни 2010 година.

На 11 октомври два пакета с документи с нарушенията в института бяха предадени в прокуратурата и в Главната дирекция "Национална полиция", съобщи проф. Евгений Николов. По думите му с решение на директора на института към БАН е била уволнена касиерката, а към главната счетоводителка засега не може да се приложи същата мярка "заради поредица от болнични листове".

Дирекцията "Вътрешен одит" към БАН е създадена в началото на 2007 г. и досега е направила 83 одита на институти в академията. От тези 83 одита в 12 от звената на БАН са констатирани в различно време различен тип нарушения и са сезирани съответните компетентни органи.

Споделяне

Още по темата

Още от България