Касим Дал допусна възможността да работи с Лютви Местан

Касим Дал

“Можем да работим заедно с Лютви Местан. Не изключвам тази възможност, но първо трябва да видим какви стъпки ще предприеме", каза заместник-председателят на Народна партия “Свобода и достойнство“ (НПСД) Касим Дал пред смолянския сайт rodopi24.com. Той е бивш заместник-председател на ДПС и създател на НПСД, която в момента е част от Реформаторския блок.

Малко по-рано същия ден (27 декември) Касим Дал е говорил и пред турскоезичния сайт Ajans.bg, казвайки, че е предвидил днешните събития в ДПС още преди пет години, когато е напуснал партията.

“Ние продължаваме да работим, при нас няма агенти на ДС, а вратата ни е винаги отворена  за хора, които споделят нашите идеали“, споделя още Дал пред Ajans.bg. Публикацията е цитирана от партийния сайт на НПСД със заглавие: “Вратата ни е винаги отворена за съпричастните с идеите на НПСД, но не и за агенти на ДС!“

Това поставя известни затруднения пред евентуалната бъдеща работа на НПСД с Лютви Местан. През 2007 година той беше осветен като сътрудник на Трето управление (военно контраразузнаване) на Държавна сигурност 1979-1981 година, действал като агент под псевдонима "Павел".

В събота депутатите Хюсеин Хафъзов, Шабанали Ахмед и Айдоан Али обявиха, че ще последва Лютви Местан извън ДПС и ще останат в парламента като независими. След тях партията напусна и лидерът на ДПС в Кърджали и кмет на Джебел Бахри Юмер.

Лютви Местан засега отказва да отговори на въпроса дали ще прави ли нова партия, коментирайки, че започват неговия диалог с избирателите.

Разцеплението на ДПС започна изненадващо на 22 декември с публикуването на речта на почетния лидер на партията Ахмед Доган, който обвини Лютви Местан, че превръща ДПС в партия, която защитава интересите на Турция. Доган даде за пример речта на Местан по повод сваления руски Су 24 от турските ВВС в пограничния район между Сирия и Турция.

В същия миг приближените на депутата от ДПС Делян Пеевски медии откриха огън по Местан, а на 24 декември той беше изключен от партията. Всичко това се случи малко след посещението в България на турския премиер Ахмед Давутоглу и няколко дни преди възпоминателните церемонии по случай т.нар. “Възродителен процес“.

Междувременно ДПС назначи трима съпредседатели в лицето на Четин Казак, Рушен Риза и Мустафа Карадайъ.

Разцеплението на партията придоби моментално и статута на международен въпрос. Преди ден правителственият пресцентър призна неофициално пред БНТ и Нова телевизия, че турският премиер Ахмед Давутоглу е поискал на 23 декември от Бойко Борисов да се намеси в раздора в ДПС. Българският премиер е отказал.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?