Касим Дал: Не съм част от "Движение за единство на народа"

Касим Дал: Не съм част от "Движение за единство на народа"

Касим Дал, бивш зам.-председател на ДПС и впоследствие основател на алтернативната на ДПС партия НПСД, обяви, че няма нищо общо със създаденото наскоро обединение "Движение за единство на народа" (ДЕН), в което се вляха бивши дейци на ДПС и което си поставя за цел да е "нова алтернатива на ДПС". 

Председател на ДЕН е бившият министър на земеделието в правителството "Сакскобургготски" Мехмед Дикме.

"По повод на скорошните твърдения на някой медии, че участвам в нов политически проект заедно с Мехмед Дикме, Гюнер Тахир и разни по-незначителни герои, най-категорично заявявам, следното: Нямам нищо общо с тези хора. Не съм водил и няма да водя разговори за участие в какъвто и да е политически проект с тях. Вкарването на името ми се прави абсолютно преднамерено и непочтено за да бъдат подлъгани добросъвестни наши съграждани да гласуват за тази така наречена "нова алтернатива на ДПС" (колко са нови и колко са алтернатива, всеки сам може да прецени)", съобщи Касим Дал във Фейсбук.

Скъпи приятели,

По повод на скорошните твърдения на някой медии, че участвам в нов политически проект заедно с Мехмед...

Публикувахте от Касим Дал в Четвъртък, 14 януари 2021 г.

Позицията му не е изненада, тъй като в "Движение за единство на народа" е председателят на Народната партия за свобода и достойнство (НПСД) Орхан Исмаилов. През 2019 г. Исмаилов искаше НПСД да участва на евроизборите в коалиция с "Воля" на Веселин Марешки. Това доведе до остър конфликт между него и Касим Дал, който го изгони от партията и я оглави. В крайна сметка обаче съдът върна Исмаилов като председател.

НПСД беше част от Реформаторския блок, който участва в кабинета "Борисов 2". На последните парламентарни избори НПСД се яви в коалиция с ДОСТ на бившия председател на ДПС Лютви Местан, но в края на 2017 г. двете партии се разделиха.

Преди ден Дикме обяви пред БНР, че "Движение за единство на народа" води разговори за съвместно явяване на предстоящите избори с партията на Цветан Цветанов "Републиканци за България", но и с други формации.

По думите му гражданското движение не се обръща към само към електората на ДПС и не се цели само в гласовете на тези граждани, а на всички български граждани.

"Създаваме ДЕН сега не заради участието в предстоящите избори. Решението го взех още при ситуацията в парка "Росенец", когато хората от ДПС бяха докарани. Само една искра трябваше да прехвръкне там, за да бъде нарушен етническият мир. Ако етническият мир е залог в имота на един или друг човек, тогава защо тези хора не бяха докарани в Гърмен, когато се рушаха къщите на братята роми", каза той.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?