Касим Дал обезпокоен, че ДПС се срещат с Ердоган по време на кампанията

Касим Дал

Бившият заместник в партията на Доган обясни, че движението чакало "подобно събитие" от пет години

"Ако има нещо обезпокоително от срещата на лидера на ДПС Лютви Местан с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, това е начинът и времето – идват избори, водим кампания". Това каза в понеделник пред Нова телевизия зам.-председателят на "Народна партия Свобода и достойнство" (НПСД) Касим Дал.

В петък Ердоган прие Местан и други представители на ДПС в президентския дворец Чанкая в турската столица Анкара. У нас движението не бе съобщило за срещата, а за нея се разбра от турските медии. В неделя в телевизионно интервю Местан обясни, че с турския държавен глава са обсъждали опита на ДПС в българския етнически модел, който се основавал на баланс, както и управлението на кабинета "Орешарски".

"От наша страна няма ревност", допълни Дал, който допреди три години бе част от ДПС и отговаряше освен за организационното състояние на формацията и за връзките ѝ с турската държава.

"Като говорим за нас като партия и лично за мен, нашето сътрудничество и с управляващата партия в Турция, и с вече избрания президент Ердоган е дългосрочно", каза още Касим Дал. Той добави, че докато тези връзки се развивали с годините, срещата на ДПС е била "индулгенция". Не била обаче опит на движението да се легитимира пред българските изселници, защото и НПСД, която е част от Реформаторския блок, агитирала сред тях.

Нормално е да има такава среща, Ердоган е един от световните лидери и и е първият пряко избран президент, подчерта Дал. Той обясни, че не се чувствал "изтласкан" от ДПС, която чакала за подобно събитие близо 5 години.

По думите на зам.-председателя на НПСД българските избиратели в Турция трябва да са мост между двете държави.

Той посочи, че съмнения за злоупотреби на изборите винаги щяло да има, ако не е осигурен контрол и представителство на всички партии в секциите.

Според Дал в Реформаторския блок нямало проблем, въпреки че изборът на председател, насрочен за конгрес в неделя, беше отложен след остро писмо на "Движение България на гражданите" и СДС, че това не трябва да става по време на кампанията.

Той посочи, че фаворитът за председателския пост Радан Кънев се е оттеглил, тъй като очевидно не е имало консенсус за избора.

"Ставаме много добър отбор", заключи зам.-председателят на НПСД.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2014