Касим Дал стана председател на НПСД, изгониха Исмаилов заради Марешки

Орхан Исмаилов

Народна партия за свобода и достойнство (НПСД) изключи председателя си - бившия зам.-министър на отбраната Орхан Исмаилов. Решението е било взето от Изпълнителния политически съвет на партията във вторник. Временно неин председател ще бъде основателят ѝ Касим Дал, бивш зам.-председател на ДПС. Той ще изпълнява тези функции до свикването на извънреден конгрес, съобщи НПСД.

По думите на самия Исмаилов решението за изключването му било взето в нарушение на устава и следователно той още е член на партията.

"О, тези хора пак са нарушили устава. В него ясно е записано, че само председателят на партията може да свиква Изпълнителния политически съвет", каза Исмаилов пред бТВ след като от партията разпространиха съобщение, че е изключен.

До изгонването му се стигна, след като той обяви, че на предстоящите евроизбори ще се коалира с партията на аптекарско-петролния бос Веселин Марешки и с още две партии, които са били в съюз с БСП - Земеделски съюз "Александър Стамболийски" на независимия депутат Спас Панчев и "Обединена социалдемокрация" на Йордан Йорданов.

Във вторник обаче самият Исмаилов обяви, че до целия вътрешнопартиен скандал се е стигнало заради противоречия между него и Дал, а не заради коалицията с Марешки.

"Това е частната партия на Касим Дал, централата на партията се намира в неговия частен дом. Аз влязох с взлом, за да взема печатите и документите, за да докажа, че е взето такова решение", разказа Исмаилов и призна, че НПСД има принципни различния с "Воля", но това била "единствената възможност на НПСД да участва в предстоящите избори".

Обявяването на коалиция между НПСД и Марешки предизвика напрежение в партията през последните дни. В неделя Дал обяви, че НПСД няма да бъде в новата "тюрлюгювеч коалиция" на Марешки. По думите му коалицията била обявена без да има решение на ръководните органи на НПДС.

Последва отговор от Исмаилов, според когото решението на НПСД било съвсем легитимно.

Във Феисбук той публикува решение на Изпълнителния съвет на партията от 15 януари, според което между "Воля" и НПСД може да се сключи коалиционно споразумение.

"В името на Истината... Кой роди лъжата?", написа Исмаилов, публикувайки документа. Според документа Дал е подкрепил решението, но не е участвал в гласуването, защото е напуснал заседанието, заради уговорен час при лекар.

НПСД беше част от Реформаторския блок, който участва в кабинета "Борисов 2". На последните парламентарни избори НПСД се яви в коалиция с ДОСТ на бившия председател на ДПС Лютви Местан, но в края на 2017 г. двете партии се разделиха.

Споделяне

Още от България