Касини стана първият космически кораб, влязъл в орбитата на Сатурн

След седемгодишно пътуване космическата сонда на НАСА Касини премина успешно кръговете около Сатурн и стана първият космически кораб, влязъл в орбитата на гигантската планета.

Центърът за контрол на полета в Калифорния съобщи, че космическият кораб Касини- Хойганс е преодолял прах и скали в пръстените и след това е включил двигателите си, за да намали скоростта си от 12 километра в секунда и да навлезе в орбита. Това стана малко след полунощ в сряда ( 4.00 сутринта по Гринуич).

Космическият експеримент на стойност 3 милиарди и 300 милиона долара включва два отделни кораба, които пътуват заедно - построената от американците орбитална станция Касини, която в продължение на четири години ще наблюдава Сатурн и неговите над 30 спътника, и европейската сонда Хойганс, която ще кацне следващия януари на най-големия спътник Титан.

Разстоянието от три и половина милиарда километра до Сатурн беше изминато за седем години.

Ръководителят на програмата Касини Робърт Митчъл заяви, че учените очакват с нетърпение снимки от пръстените на Сатурн.

През седете години на Касини изучаваше атмосферата, магнитните полета и водите образувания около планетата, включително нейните светли и буреносни амониеви облаци.

Сатурн, втората по големина планета в нашата Слънчева система, от векове предизвиква учените. Нейната уникална атмосфера, множество луни и химически състав, могат да хвърлят светлина върху въпроса как са се формирали планетите, а вероятно и животът, в Слънчевата система.

Касини ще осъществява своята проучвателна мисия на Сатурн през следващите 4 години. През декември или януари се очаква сондата Хойганс да кацне на най-големия спътник на Сатурн - Титан. Смята се, че този спътник може да даде химически индикации за това как е възникнал животът на Земята.

По време на предстоящото 4-годишно проучване на Сатурн и пъстроцветния му антураж от 31 спътника, Касини никога няма да е толкова близо до самата планета и нейните кръгове, както в ранните часове на днешния 1 юли.

Мисията на Кисини е една от най- амбициозните, предприемани някога. Междупланетарния космически кораб е конструиран като "най- усъвършенствания и най-надеждния" за проучване на планети, посочва НАСА.

Пътешествието на Касини към Сатурн бе замислено на среща между американски и европейски учени през 1982 г.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?