"Късметът" ни от хазарта: купени медии, подчинени институции, ограбено общество

"Демократична България" пусна клип защо иска забрана за рекламата на хазарт

сн. demokrati.bg

Новото дясно обединение "Демократична България", което предложи законодателни промени за ограничаване на рекламата и на продажбата на лотарийни билети, разпространи и видеоклип по темата.

Три милиарда проиграни на хазарт през 2017 г. Това е много повече от парите, които харчи държавата за училища, за култура или здравеопазване. За сравнение, бюджетът на Фонда за лечение на деца е само 12 млн. лв. Билетчетата се продават навсякъде, а рекламата им е агресивна и по всички медии, напомня "Демократична България".

"Три милиарда лева похарчени за илюзии. Илюзията, че търкането на билетчета може да промени живота ти", се казва в клипа.

Според обединението хазартната индустрия е подозрително слабо регулирана у нас. Причината - хазартни зали има на всеки ъгъл, билетчета се продават навсякъде, има широка реклама.

Умните държави не поощряват хазарта. Напротив – облагат го с високи данъци. У нас обаче не е така, а медиите си мълчат, защото получават огромни рекламни бюджети, а в някои случаи и процент от продажбите.

"Излиза, че с едно билетче българите получават три късмета – купени медии, подчинени институции, ограбено общество", се казва в клипа.

По тази причина "Демократична България" призовават за подкрепа на предложените от тях промени в Закона за хазарта. Те предвиждат пълна забрана на рекламата на лотарийни билети, ограничаване на разпространението им особено около училища, повишаване на отчисленията за социална дейност, ефективен контрол върху приходите и раздаването на печалби.

Споделяне

Още по темата

Още от България