Касови бележки от таксита и документи изглежда свързват предполагаемите хакери с ГРУ

Експулсираните от Холандия руски агенти.

Дванадесети април е трябвало да бъде поредният работен ден за Алексей Моренец, оплешивяващ 41-годишен мъж, за когото се твърди, че е хакер на руското военно разузнаване.

Смята се, че работата на Моренец за агенцията, често изписвана със съкращението ГРУ, е включвала използване на специално оборудване за пробиване на системи за безжично свързване с интернет и проникване в компютрите на жертвите.

В обвинителен акт на ФБР, който бе публикуван вчера, се казва, че той е работил в Бразилия, пътувал е два пъти до Рио де Жанейро в опит да проникне в мрежите, използвани от служители на антидопингови организации преди и по време на Олимпийските игри през 2016 година. Според обвинителния акт той е ходил в швейцарския град Лозана и там е бил в хотел, близо до мястото, където бил отседнал високопоставен служител на агенция за борба с допинга.

Той е помагал на други да получат достъп до безжичната мрежа, която е ползвал служителят.

Но в този пролетен ден, когато Моренец пристигнал на паркинга на хотел "Мариот" в Хага, нещата се развили зле за него и трима негови руски колеги. Той, Алексей Минин, Олег Сотников и Евгений Серебряков попаднали в засада и били задържани от агенти на холандското контраразузнаване, докато опитвали да пробият системата за безжично свързване с интернет на Организацията за забрана на химическите оръжия.

Тази сцена бе разказана с необичайни подробности вчера в американския обвинителен акт и на драматична пресконференция в Холандия.

Холандците публикуваха снимки на дипломатическите паспорти на четиримата мъже, които са с поредни номера, показаха електронно оборудване за подслушване в багажника на колата, евро и банкноти по 100 долара. Но сред най-изобличаващите доказателства е касова бележка от такси, която се твърди, че е иззета от Моренец и показва, че на 10 април той е пътувал от централата на ГРУ в Москва до международното летище в столицата.

Новинарски организации, в това число Асошиейтед прес, опитаха да намерят информация, която да подкрепи твърденията. Повтори се лутането по дирите на двамата предполагаеми агенти на ГРУ след отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му в Англия или след като САЩ обвиниха 12 служители на ГРУ през юли в извършване на хакерски атаки с цел намеса в президентските избори през 2016 г.

Часове след като бе оповестено името на Моренец, руският информационен уебсайт РБК се свърза с таксиметровата компания, издала бележката и потвърди автентичността ѝ.

Мъж, чиито имена и дата на раждане съвпадат с тези на Моренец, е продал колата си през 2004 г. и при продажбата е посочил като свой адрес Военния университет към министерството на отбраната в Москва. Това става ясно от база данни за регистриране на автомобили, която бе проверена от АП.

Руски медии също намериха информации в потвърждение на връзките на Моренец с военните.

Руският новинарски уебсайт "Проджект" разговаря с петима негови бивши състуденти, включително трима възпитаници на факултета по информационни технологии във Военно-космическата академия "А. Ф. Можайски". Те разпознаха Моренец на снимката, публикувана от Холандия, а двама други студенти казаха, че личните му данни съвпадат с тези на човек, който е бил в техния курс, който е завършил през 1999 г.

Опитите на АП да се свърже със състудентите чрез социалните мрежи не се увенчаха с успех.

Серебряков, на 37 години, посочен от ФБР като друг специалист по хакерски дейности на терен, изглежда, води скромен живот на аматьор спортист и специалист по криптография. През 2011 и 2012 г. е играл в руската аматьорска футболна лига.

На уебсайта на лигата Серебряков е отбелязан като "свободен агент" и изглежда е сменил няколко отбора, но винаги е играел за клубове от северозападната част на Москва.

В този район се намира и мозъчен тръст на министерството на отбраната, където той е работил навремето и е написал проучване от 16-страници по криптография, публикувано през 2014 г. и все още достъпно в интернет. Според ведомството този мозъчен тръст, наречен Център за специални изследвания, се занимава с проучвания на "сигурност на комуникациите и и информационни системи".

Серебряков и Моренец имат и сходни пътнически документи. На снимките, показани от холандското министерство на отбраната, се вижда, че паспортите на двамата са с поредни номера.

Минин, 40-годишен мъж с къса черна брада, се твърди, че е наел скромния седан на групата в Холандия. Той е извършвал куриерски услуги за държавно дружество, което отговаря за държавните зрелостни изпити в Русия, показват документи. Според електронна таблица Минин е доставял изпитни документи в гимназия в югоизточната част на Москва и там е обозначен като служител на държавен отдел за "специални комуникации".

Базата данни за регистрирани коли показва, че Минин е написал като свой адрес ул. Народного ополчения" 50, военно поделение 22177. Четириетажната бежово-жълта сграда на този адрес е с ограда, на която е изобразена петолъчката на министерството на отбраната. Там се намира военната академия към министерството, една от най-престижните школи за офицери на военното разузнаване.

Данните показват, че той е купил и продал поне три автомобила от 2000 до 2004 г., включително едно алфа ромео. 

По БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?