Касперски е готов да разкрие на САЩ първичния код на своята компания

Касперски е готов да разкрие на САЩ първичния код на своята компания

Главният изпълнителен директор на руската компания за киберсигурност "Лаборатория Касперски" Евгений Касперски каза, че е готов да позволи на американското правителство да проучи първичния код на фирмата, за да помогне за разсейване на подозренията за връзки между нея и Кремъл, предаде Асошиейтед прес.

Касперски заяви в интервю за агенцията в централата на компанията в Москва, че е готов също така да премести част от своята изследователска дейност в САЩ, за да помогне за разсейване на слуховете, които според него са започнали да се разпространяват преди повече от 20 години заради професионална завист.

"Ако САЩ имат нужда, ние можем да разкрием първичния код", каза той, като добави, че е готов да даде показания пред американски конгресмени.

"Ще направя всичко, което мога да направя, за да докажа, че не се държим злонамерено", заяви шефът на компанията.

Касперски, който е програмист, учил в спонсорирано от КГБ училище и работил за руското министерство на отбраната, отдавна е гледан с подозрение от свои конкуренти, особено след като неговите антивирусни програми станаха популярни на американския пазар. Някои изказват предположения, че той е запазил разузнавателните си връзки от съветската епоха. Други твърдят, че неговата фирма едва ли може да действа независимо в Русия, където икономиката е доминирана от държавни компании, а властта на разузнавателните служби значително се увеличава при управлението на президента Владимир Путин.

Досега не са представени категорични доказателства в подкрепа на тези твърдения. Това обаче не пречи някогашните слухове, разпространявани на технологични конференции, да прерастват в открити обвинения от страна на американски политици и служители на разузнаването в момент, когато нараства тревогата от руска намеса в САЩ.

Американският Конгрес обмисля предложение за забрана на използването на продуктите на "Лаборатория Касперски" от Пентагона. Телевизия Ен Би Си съобщи по-рано тази седмица, че служители на компанията в САЩ са били посетени в домовете им от агенти на ФБР.

Касперски потвърди информацията на Ен Би Си, но каза, че не знае върху какво са били съсредоточени разпитите на ФБР.

"За съжаление, сега връзките с ФБР са напълно разрушени", заяви той.

Касперски защити своята работа, като каза, че никога не се е облагодетелствал от каквото и да е властово покровителство.

"Наистина разбирам защо изглеждаме странни. Защото това е много необичайно за Русия - руска фирма за информационни технологии, която е много успешна навсякъде по света. Но то е вярно", заяви той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят