Кастро бил готов да се върне към католическата вяра заради папата

Раул Кастро бе приет от папата, сн. ЕПА/БГНЕС

Кубинският президент Раул Кастро заяви, че толкова много харесва папа Франциск, че е готов да се върне към католическата вяра, предаде ДПА в неделя.

"Прочел съм всички речи на папата. Ако продължи да говори по този начин, рано или късно ще започна да се моля отново и да се върна в лоното на католическата църква, не се шегувам", заяви кубинският комунистически лидер на пресконференция с италианския премиер Матео Ренци, след като преди това бе приет от светия отец на частна аудиенция.

Припомняйки, че е завършил езуитско училище, Кастро се пошегувал пред папата: " Присъствал съм на много повече меси от Вас."

Срещата на папа Франциск с Раул Кастро бе изрично окачествена от Светия престол като "строго частна". Уточнението "строго" е твърде рядко използвано в протоколния ватикански лексикон, който обикновено определя срещите на папата като "аудиенция" или "частна аудиенция" в съзвучие с държавния статут на абсолютна монархия.

Вторият необичаен елемент бе, че двамата държавни ръководители се срещнаха в кабинета на Франциск в аулата "Павел Шести". Това е най-голямата зала за публични изяви на предстоятеля на Римокатолическата църква с капацитет 12 хиляди места. Комплексът включва и други по-малки зали, като например тази за заседанията на Синода на епископите. Макар да е разположена непосредствено до базиликата "Свети Петър", аулата е формално на италианска територия със специален статут на екстериториалност в полза на Ватикана.

Необичайна бе и самата протоколна форма на пребиваване на Раул Кастро в Италия и Ватикана, определена като "техническо кацане" на път от Москва за Хавана. Той бе придружен от делегация, включваща заместник-председателя на Държавния съвет Рикардо Кабрисас Руис, министъра на Революционните въоръжени сили генерал Леополдо Синтра Фриас и внука на президента Раул Гийермо Родригес Кастро, който е негов личен съветник, посочиха ватикански източници. Според тях кубинският президент е поискал да се срещне с папата по няколко причини.

На първо място, това е желанието лично да благодари на Франциск за посредничеството на Светия престол в започналия процес на нормализиране на отношенията между САЩ и Куба. Този процес навлиза в деликатна политическа фаза, тъй като евентуалната отмяна на ембаргото ще зависи от гласуване в Конгреса на САЩ, където се очаква президентът Барак Обама да се сблъска със сериозна съпротива. Предполага се, че кубинската страна е изразила очаквания за продължаваща подкрепа от страна Ватикана.

През септември, когато се навършват 80 години от установяването на дипломатически отношения между Светия престол и Куба, папа Франциск ще предприеме официална визита в Съединените щати с неуточнен кратък престой в Хавана на път за Вашингтон. Това ще бъде третото посещение на понтифекс в Куба след визитите на Свети Йоан Павел Втори през 1998 година и на Бенедикт Шестнадесети през 2012 година. В двустранните отношения продължават да тежат проблеми, свързани със статута на Католическата църква в Куба, свободата на вероизповедание и правата на човека.

Според ватиканските източници нормално е да се сондира предварително почвата за евентуални конкретни стъпки към решаване на тези проблеми. Тук се припомня, че в навечерието на посещението на Свети Йоан Павел Втори кубинското ръководство е възстановило Коледа като официален празник в страната.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?