КАТ глоби 200 шофьори без "Гражданска отговорност"

За първите три дни на новата година КАТ е глобил 200 шофьори без застраховка "Гражданска отговорност", съобщи електронният сайт Insurance.bg. На водачите са били съставени актове, които са от 100 до 500 лева за физически лица и от 500 до 5000 лева на юридически.

От КАТ са предупредили, че масираните проверки ще продължат без прекъсване този и следващия месец, за да бъде намален драстично броят на водачите, които не сключват застраховката, въпреки задължителния ѝ характер.

Според данните на пътната полиция от близо 2 милиона собственици на моторни превозни средства около половината карат колите си без задължителната полица.

От началото на юли на предните стъкла на колите ще има специални стикери с различен цвят, които ще показват за какъв срок е сключена застраховка "Гражданска отговорност". Стикерите ще имат специална защита, така че възможността за фалшифицирането им ще е практически нулева. Ще бъде изградена и обща информационна система на застрахователните компании.

Застрахователните компании напомнят, че водачите, които искат да сключат годишна застраховка "Гражданска отговорност" от февруари, ще платят повече от тези, които са купили едногодишна полица от януари до края на декември 2005 г. Причината е, че от 2006 г. застрахователната премия се увеличава, защото нараства и лимитът на отговорност.

Няколко компании обявиха поетапно увеличаване на застрахователната премия. Годишната премия на Общинска застрахователна компания ще се увеличава през месец средно със 7 лева за автомобилите до 1800 куб. см, с 9 лева за колите до 2500 кубика и с 21 лева за возилата над тази кубатура.

От "Орел", "Интерамерикън" и HDI предупреждават, че няма да вдигат цените на годишната полица, но до края на януари тази година.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?