КАТ иска максималната скорост по "Цариградско шосе" да е 50 км/ч

Столичният КАТ е предложил на Софийската община максималната скорост на движение на автомобилите по бул. "Цариградско шосе" да е до 50 км/ч. Това съобщи на пресконференция днес шефът на столичния КАТ полк. Илия Илиев.

По думите му това предложение било изпратено до общинарите още през 2001 г. Пътната полиция е предложила още да се забрани движението на каруци по някои столични улици. Според Илиев, общинската транспортна комисия не обръща никакво внимание на тежките катастрофи и причините за тях, а се занимава с други, по-маловажни проблеми.

"Вече четвърта година Столичният общински съвет не приема предложенията на КАТ-София за промени в организацията на движението, които ще доведат до намаляване на катастрофите", посочи полк. Илиев. Той настоява предложенията да бъдат обсъдени отново. Спешното им обсъждане се налага, тъй като от началото на годината броят на загиналите при катастрофи столичани е 21, а близо 500 са ранените, аргументират се полицаите. От началото на годината от КАТ са отправили 10 предложения до Столичния общински съвет.

Столичните катаджии дадоха пресконференцията заради инцидента на спирката срещу хотел "Плиска". В неделя вечерта шофьор прегази жена и рани други 9 души, чакащи на спирката. 25-годишният водач на колата Александър Александров бе освободен от Софийският градски съд днес под гаранция от 5 хил. лв. Магистратите решиха, че няма опасност той да се укрие и да извърши друго престъпление. След задържането на Александров МВР съобщи, че той многократно е регистриран за кражби на коли и вещи и дори е бил осъждан.

Илиев обясни, че пътната настилка на бул. "Цариградско шосе" не е подновявана повече от 5 г., което създава условия за верижни катастрофи. 85 % от пътната настилка в София се нуждае от ремонт. 21 светофара в София трябвало да бъдат спрени и подменени още през 1982 г., но до този момент това не е направено.

От столичния КАТ предлагат още да бъдат премахнати левите завои по булевардите "Мария Луиза" и "Витоша", защото движението там е много натоварено, както и да бъдат поставени парапети между платната за движение по "Цариградско шосе". Според него при липсата на достатъчно паркови места в т.нар. "синя зона" в центъра на столицата, тя става напълно безмислена. Парк "София Ленд" и няколко банки в центъра на града нямат никакви или имат недостатъчно паркови места, посочиха полицаите.

Вина за катастрофите в 97.65 процента от случаите имат водачите, показва статистиката на КАТ. Полк. Илиев съобщи, че нарушенията се следят достатъчно строго и от началото на годината са съставени общо 31 580 акта, 8023 от които за превишена скорост.

Споделяне

Още от България