КАТ започва акция "Светлина" от 1 ноември

От 1 ноември започва традиционната акция "Светлина" на КАТ, Съюза на българските автомобилисти (СБА) и Съюза на производителите на автомобили в България. Шофьорите от понеделник ще могат да правят безплатни прегледи на автомобилите си в сервизите на СБА на повече от 70 места в страната, съобщи говорителят на КАТ Красимир Костов.

Акцията ще има два етапа. Пред първия от 1 до 8 ноември контролните органи ще насочват вниманието на водачите да проверят изправността на своите автомобили, а през втория - от 9 до 20 ноември - ще започнат и да ги санкционират за нарушенията.

Секретарят на Държавната обществено-консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата Алекси Кесяков призова шофьорите да намаляват с пет или 10 км скоростта на автомобилите в населените места през есеннозимния период. Той посочи, че един процент намаляване на средната скорост е равен на три процента по-малко жертви по пътищата.

Главният секретар на СБА Емил Пенчев даде като пример Финландия. По думите му в тази страна през зимния сезон шофьорите са задължени да намалят скоростта си с 25 км в час. Това според статистиките понижава с 20 процента случаите на катастрофи и с 40 процента - загиналите при произшествия. Пенчев каза още, че София е европейският град с най-много загинали пешеходци.

Глобата за управление на автомобил с износени гуми е 50 лева, с неизправни светлини - от 50 до 150 лева.

Споделяне

Още от България