КАТ започва да се оглежда как пресичат майки с колички

КАТ започва засилени проверки за използването на детски столчета в колите. Кампанията на пътните полицаи, които започват да се оглеждат и за неправилно пресичащи майки с детски колички, започва от вторник.

В рамките на акция "Ваканция, да пазим живота на децата на пътя!" ще бъдат глобявани както провинилите се майки, така и всички пешеходци, нарушили правилата, обещават от КАТ.

От пътната полиция не коментират обаче какво да правят майките с колички, когато са принудени да слизат на пътното платно заради разбитите тротоари или паркираните нагъсто там коли, както и как се минава през подлези, в които сложената уж за удобство метална релса не отговаря на ширината на съвременните детски колички.

България е държавата от Европейския съюз с най-много загинали деца при катастрофи, съобщиха от Пътна полиция. Само в София през тази година са загинали 6 деца при транспортни произшествия. Основната причина за тези инциденти е несъобразената с пътните условия и присъствието на деца скорост на шофьорите. От КАТ призовават родителите да обучават децата си по отношение безопасността по пътищата.
Най-много деца са загинали у нас през 2003 година - 10, а 2005-а е единствената година, в която статистиката сочи, че няма загинали деца при пътнотранспортни произшествия.

От КАТ отчитат още, че през годините се констатира, че неправилните действия на водачите на автомобили са причина за катастрофите със загинали деца. Едва 8.3 процента от пътно-транспортните произшествия, станали в София, са вследствие на нарушение на децата пешеходци.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?