Катаджийски хайки за пияни шофьори пред селските дискотеки

Катаджийски хайки за пияни шофьори пред селските дискотеки

Катаджийски хайки ще дебнат пред дискотеките в малки населени места пияни младежи да не се качват зад волана. Това предвиждат нови промени в Закона за движение по пътищата, внесени в петък в парламента от НДСВ.

Олимпи Кътев обясни пред журналисти, че е масова практиката в малките общини през нощта пияни младежи да се качват в колите зад волана, отивайки от една дискотека в друга. Редно е МВР да си създаде такава организация на работа и да има т.нар. катаджийски хайки пред тези дискотеки, за да се предотвратят инцидентите, поясни Кътев.

Текстове, представени в петък от НДСВ, съдържат 10 принципно нови неща, които нямат нищо общо с отхвърления от НС миналата седмица законопроект на Министерския съвет, обясни председателят на транспортната комисия Йордан Мирчев.

Една от новите идеи е да се въведе категоризация на фирмите, провеждащи курсове и изпити за водачи на моторни превозни средства

Мярката цели да се намали възможността за корупция и формалното провеждане на изпити за шофьорска книжка. Проблемите на безопасността по пътищата започват с обучението и след това с изпитите, каза Мирчев.

По думите му в момента обучението на водачи се прави в около 700 фирми. Според промените провеждащият курса на обучение инструктор няма право да бъде член на изпитната комисия.

Законопроектът предвижда още при първоначално издаване на шофьорска книжка всеки водач, независимо от възрастта му, да получава една трета от максималните точки. След първата година, ако не е направил нарушения, да получава още една трета, а в края на втората година - последната една трета. Ако водачът обаче направи нарушения и изчерпи едната трета точки още през първата година, отива отново на старта – обучение и изпит, разясни Мирчев.

По-високи санкции за превишение на скоростта и въвеждане на знак на задното стъкло за водач, който не е навършил 2 г. стаж, предлага още НДСВ. В предложението на партията остава поправката, отхвърлена миналата седмица, според която наказанията, наложени на базата на видео наблюдение, да не подлежат на обжалване.

Глоба от 1000 лв. за каране без книжка, а при повторно нарушение до 2000 лв, предвижда още законопроектът. Който предоставя автомобила си на неправоспособен водач да бъде глобяван до 600 лв., а глобата за превишена скорост в населено място да бъде до 300 лева, настоява още НДСВ.

По предложение на КАТ да се определят всички рисковиотсечки, извън участъците с концентрация на пътно-транспортни произшествия, и тези, които стопанисват шосетата, да слагат в началото знак, че пътят не гарантира безопасност. Санкция до 1000 лв. ще им бъде налагана за всяко опасно място, ако не е сигнализирано, предвиждат новите текстове.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?