Катаджийски шеф остана без книжка заради грешка на секретарката на съда

Катаджийски шеф остана без книжка заради грешка на секретарката на съда

Катаджийски началник остана без шофьорска книжка след технически гаф на съдебен секретар, съобщи в. "Монитор".

Служителката на Административния съд в Пазарджик водела протокол по обичайно дело за отнета книжка на пиян шофьор. Вместо обаче да напише имената на прегрешилия водач, тя написала данните на началника на сектор "КАТ-Пътна полиция" в Пазарджик Тодор Тодоров.

Привидно казусът бил съвсем елементарен – шофьорът бил хванат да кара пил, а КАТ му съставил акт и препратил случая към прокуратурата.

Районният съд в Пазарджик обаче отменил наказателното постановление, с което водачът бил глобен с 2000 лв. и го лишавали от възможност да управлява автомобил в продължение на 2 години. Затова служителите на МВР обжалвали съдебния акт пред Административния съд.

На заседанието по делото там обаче в решението на магистратите думата "ответник" е заменена от протоколчика с думата "касатор". Така, вместо пияният шофьор да бъде наказан и санкциониран, според грешката вината за шофирането в нетрезво състояние е вменена на сектор "Пътна полиция" при Областната дирекция на МВР, в случая на началника му – главен инспектор Тодор Тодоров, който изобщо не е спиран за проверка на пътя.

Заради гафа и останалата част от решението на съда звучи безумно. Така например в него е обяснено, че едва ли не местният КАТ е осуетил проверка с дрегер на пътя, като е отказал да духа на устройството. Дословно в решението е записано "неоснователно е възражението, че касаторът не е осуетил проверката с техническото средство", доколкото свидетелят Т.Б. заявява, че "водачът няколко пъти се опитва да вкара въздух в техническото средство". Същият свидетел продължава разказа си с това, че касаторът не е бил изпробван за алкохол, защото е вкарал недостатъчно количество въздух в устройството и то не е успяло да отчете резултата.

В решението на магистратите пише още, че актосъставителят С.К. е категоричен, че касаторът "отказа на място както да бъде изпробван за алкохол, така и да бъде освидетелстван също".

Четейки правилно текста на решението по делото, изводът е един - ролите на касатора и ответника са разменени по вина на съдебния протоколчик, който е вменил вината на сектор "КАТ-Пътна полиция" и е направил "услуга" на нарушителя. Така описано решението може да доведе до възобновяване на делото, коментираха адвокати.

Споделяне

Още от България