Каталония се готви за референдум въпреки решението на Шотландия

Процесът към независимост на Каталония продължава въпреки резултата от референдума в Шотландия, заяви каталонският лидер Артур Мас.

Той остава твърде решен да организира референдум на 9 ноември въпреки опозицията на Мадрид, съобщи Франс прес.


Шотландия, където за разлика от испанското, британското правителство разреши провеждането на референдум за независимост, е изпратила мощно и ясно позитивно послание, мобилизирайки се да гласува, заяви Артур Мас на пресконференция в Барселона.

"Каталонският процес продължава и се чувства засилен, защото видяхме как една страна от Европейския съюз успя да намери съгласие, за да разреши този вот. Казвам го, защото ако някой смята, че победата на отговора "не" в Шотландия може да хвърли сянка върху каталонския процес, се лъже", добави той.

Ако лагерът на привържениците на независимостта беше победил, последиците от вота на европейско ниво щяха да са по-видимиско равнище. Няма да имаме прецедент с Шотландия, но може би първият пример ще бъде този на Каталония", допълни Мас.

В петък каталонският парламент, в който силите, подкрепящи независимостта, имат абсолютно мнозинство, трябва да гласува закон, разрешаващ допитване на 9 ноември, надявайки се така да заобиколи съпротивата на Мадрид. Испанското правителство обаче се готви да контраатакува, като внесе жалба в Конституционния съд, който се очаква да я приеме.

Докато испанският премиер Мариано Рахой приветства отрицателния отговор на Шотландия, привържениците на каталонската независимост, които се бяха надявали да се възползват от ефекта от евентуална победа на отговора"да" в Шотландия, изразяваха задоволство от факта, че на избирателите там е било позволено правото да изразят мнението си, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

"Това, което видяхме в Шотландия и в Обединеното кралство, е правилният път и всъщност единственият път за решаване на конфликтите", каза Артур Мас.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?