Каталония забрани коридата със закон

Каталония забрани коридата със закон

Каталония стана първата испанска автономна област, забранила коридата. Регионалният парламент прие съответния закон с 68 гласа "за" срещу 55 "против" при 9 "въздържали се", съобщи Ройтерс в сряда.

Забраната ще влезе в сила през 2012 година. В богатата североизточна испанска автономна област рядко се провеждат кориди, но се очаква тя да даде силен пример за активистите за защита на животните в останалата част на Испания.

В Каталония има само една действаща арена за бикове, а на мястото на другата ще се издигне мол. Досега в провинцията се провеждаха по 15 борби с бикове годишно, като билетите рядко се продаваха докрай. Същевременно в цялата страна на сезон се организират около 1000 борби.

В каталония местните жители винаги са предпочитали традиционните надбягвания с бикове, при които животните няма как да пострадат, но пък хората често се оказват в болница.

Първата испанска територия, която забрани коридите, бяха Канарските острови през 1991 година. Бикоборството там обаче далеч не беше толкова популярно, колкото на континента и към момента на въвеждане на забраната там не се бяха провеждали борби от седем години.

Мнозина в Испания смятат решението на каталонския парламент за поредния опит на областта да се разграничи от останалата част на страната. Десноцентристката Народна партия, която държи Испания да бъде единна страна, управлявана от Мадрид и подкрепя бикоборството, обяви, че обмисля да заведе дело за отмяна на забраната.

Привържениците на коридата се опасяват, че забраната ще се разпространи и в останалите области. Те смятат, че това би довело до значително намаляване броя на туристите, които са основната публика на борбата с бикове.

Докато продължаваше обсъждането в местния парламент в Барселона пред сградата се бяха събрали демонстранти от двата лагера. Един мъж, покрит с изкуствена кръв, държеше транспарант с надпис на английски: "Спрете жестокостта към животните! Стига толкова кръв!".

Защитниците на коридите носеха транспаранти с надписи като "Свобода и бикове". Двете групи си разменяха провокативни реплики.

Споделяне

Още от Свят