Каталония заплаши, че ще обяви независимост от Испания

Каталония може да обяви независимост от Испания след следващите местни избори, съобщи ДПА. Говорител на каталонското правителство каза, че автономната област е поела по пътя към независимостта и връщане назад няма. По думите му това може да стане чрез референдум или едностранно обявяване на независимост от местния парламент след изборите.

Изявлението беше направено след вчерашната среща на испанския министър-председател Мариано Рахой с каталонския премиер Артур Мас, на която Рахой отхвърли искането областта сама да определя данъчната си политика. След срещата се появиха предположения, че Мас може да свика предсрочни избори през есента - две години по-рано от предвиденото, отбелязва ДПА.

Каталония е поискала от Брюксел да ѝ даде "пътна карта" за членство в Европейския съюз и еврозоната като независима държава, пише британският в. "Дейли телеграф".

Испанският външен министър Хосе Мануел Гарсия-Маргальо е отхвърлил стремежите на Каталония за независимост, като е нарекъл евентуалното отцепване на областта "незаконно и пагубно". Той е предупредил, че Испания ще използва правото си на вето, за да не позволи на Каталония да стане член на ЕС, посочва изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?