Каталуния - един от икономическите двигатели на Испания

Еманюел Мишел, АФП

Каталуния - един от икономическите двигатели на Испания

Каталуния, чиито ръководители работят активно за отделянето ѝ от Испания, е един от испанските икономически двигатели, първият регион в страната по износ, водещ в промишлеността, изследванията и туризма, но в същото време се задъхва от тежко дълго бреме.

Водеща икономическа сила наред с Мадрид

С 19 % от испанския брутен вътрешен продукт (БВП) през 2016 година, Каталуния има много близък резултат с Мадрид (18,9%) в надпреварата за титлата най-богатия район на страната. Тя е на четвърто място по БВП на човек от населението (28 600 евро спрямо 24 000 евро средно в Испания), изпреварват я Мадрид, Баския и Навара.

Равнището на безработица е близко до отчитаното в столицата и е много по-ниско, отколкото в останалата част на страната: 13,2% през второто тримесечие на 2017 година спрямо 17,2% в национален мащаб (13% в Мадрид).

Динамичен износ и големи компании

Каталуния е безспорният лидер в износа сред регионите на Испания с една четвърт от стоките, които са били пласирани в чужбина през 2016 година и през първото тримесечие на 2017 година. Регионът е привлякъл през 2015-а близо 14% от чуждестранните инвестиции в Испания, заемайки втора позиция след Мадрид (64%), но пък много пред всички други региони (според най-новите данни, предоставени от министерството на икономиката).

Централите на редица големи компании са в Барселона: текстилната група Mango, третата испанска банка CaixaBank, газовият гигант Gas Natural, групата Abertis (тя е собственик на френските дружества от сектора на управление на автомагистралите Sanef) или пък парфюмерийната компания Puig (собственик на Nina Ricci, Paco Rabanne и Jean-Paul Gaultier).

Голям промишлен играч

Хранително-вкусовото производство е лидер в промишления сектор на региона и по брой на работните места, и по оборот, теглен нагоре от месопроизводството, което има голям дял в износа на свинско.

Каталуния дава над половината от химическото производство на Испания. Активността ѝ тази област е по-голяма, отколкото дори на някои европейски страни като Австрия, според регионалната федерация на заетите в сектора.

През 2016 година регионът бе вторият в Испания по брой на пуснатите от поточните линии автомобили с 19% от националното производство (21% за Кастилия и Леон). Nissan и Volkswagen (чрез марката си Seat), притежават в Каталуния заводи за производство. Испания е вторият автомобилостроител в ЕС след Германия.

Регионът има и значителен логистичен капацитет.

Начело в изследванията и бионауките

Каталуния залага на изследванията и то най-вече в бионауките (генетика, невронаука, клетъчна биология . . .), сектор, който създава 7% от нейния БВП. С много съвременни болници и центрове за изследвания, включително ядрен с ускорител на частици, регионът е първият в Европа по брой фармацевтични компании на човек от населението.

Новите технологии също имат широко присъствие в Барселона, която всяка година е домакин на световния конгрес по мобилните комуникации.

Каталунските университети са сред най-добрите в страната: от първите пет испански университета в шанхайската класация три са каталунски. Търговските училища също са много разпространени и в Барселона има много издателски къщи.

Главна туристическа дестинация в Испания

Каталуния, със столицата си Барселона и плажовете на Коста Брава, е испанският регион, привличащ най-много чуждестранни туристи. Тази тенденция се засили още повече през последните години. Над 18 милиона души са посетили Каталуния през 2016-а, а това е една четвърт от общия брой на чужденците, посрещнати в страната.

Летището ѝ е второто след мадридското. То е обслужило през 2016 година над 44 милиона пътници и се ползва с висока оценка сред нискотарифните авиопревозвачи, които планират да го направят европейски хъб за полетите си на далечни разстояния към Америка.

Пристанището на Барселона е третото по големина в Испания за стоки след Алхесирас и Валенсия и едно от най-важните в Европа за круизните кораби.

Дългът - слабото място на Каталуния

Бремето на държавния дълг е една от слабите точки на Каталуния. Той представлява 35,2% от нейния БВП и това я прави третия най-силно задлъжнял регион в Испания през първото тримесечие на 2017 година.

В абсолютна стойност Каталуния дори е начело по този показател със 75,4 милиарда евро в края на март. Дълговите ѝ книжа, които се оценяват като спекулативни, не ѝ позволяват да се финансира директно от пазарите. Тя зависи от заемите от централната държава.

Икономическото въздействие на независимостта

Дебатът предизвиква гневни реакции сред настроените "против" и "за" независимост, които често представят данните си, изготвени според различни методологии и хипотези.

Според министъра на икономиката на Испания една независима Каталуния вероятно ще излезе от ЕС, нейният БВП ще се срине с 25 до 30%, а пък безработицата ще се удвои.

Някои икономисти посочват - тъкмо обратното, че новата държава ще запази членството си в ЕС, пресмятат, че нейният БВП би останал долу-горе стабилен в краткосрочна перспектива и би се увеличил със 7% в дългосрочна перспектива.

Регионалното правителство на Каталуния, което иска нейната независимост, също е на мнение, че тя няма да страда повече от "бюджетен дефицит", защото повече няма да дава пари на централната държава, които не си връща.

Каталунската изпълнителна власт е изчислила, че този дефицит е близо 16 милиарда евро (8% от регионалния БВП), а пък според централното правителство, което използва различна методология, става дума за 10 милиарда евро (5% от регионалния БВП).

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа