Каталуния била готова на диалог с Испания, но само за своята независимост

Каталуния била готова на диалог с Испания, но само за своята независимост

Каталунският вицепремиер Ориол Жункерас предупреди, че отправеното към Мадрид предложение за диалог може да се отнася само за независимостта на автономната област. С изявлението си той затвари още малко вратата за постигане на разбирателство между двата лагера, съобщава БТА.

Лидерът на Каталуня Карлес Пучдемон трябва до понеделник да отговори на испанското правителство, което в сряда му даде пет дни, за да изясни позицията си по своя проект за отделяне на областта от територията на страната. Неговият заместник не разкри намеренията му, но ясно показа, че за Пучдемон независимостта остава единственият възможен вариант.

"Предложението за диалог, отправено към испанското правителство, трябва да се отнася до създаването на нова република" подчерта Жункерас в реч, произнесена в централата на ръководената от него партия.

"Трябва да е ясно, че най-добрият начин да се стигне до независимост е да разговаряме с всички, или поне с международната общност. Но в същото време имаме безусловен и абсолютен ангажимент да изпълним мандата, даден ни на 1 октомври", добави бившият евродепутат.

Каталунските сепаратисти се опират на резултатите от произведения на 1 октомври референдум за самоопределение, който беше забранен от испанското правосъдие. Те твърдят, че са спечели референдума с 90 процента от гласовете при 43% избирателна активност.

Много поддръжници на твърдата линия бяха разочаровани от решението на Пучдемон да отложи с няколко седмици обявяването на независимост, с надеждата да започне преговори с Мадрид.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят