Каталуния: има риск движението за независимост да се радикализира

Каталуния: има риск движението  за независимост да се  радикализира
Обезглавяването на каталунското движение за независимост, чиито лидери са с повдигнати обвинения, в затвора или в изгнание, създава вакуум във властта, от който се възползват най-радикалните активисти, готови да протестират, блокирайки пътища или влизайки в сблъсъци с полицията.
 
Офанзивата на съдебната власт - която изпрати в затвора деветима лидери на движението за независимост и издаде международни заповеди за арест срещу шестима други, сред които отстраненият от длъжност каталунски премиер Карлес Пучдемон - тласка сепаратизма към втвърдяване на позициите, смята изследователката Берта Барбет от Автономния университет в Барселона.
 
"Тъй като конфликтът придобива все по-ясни очертания и разделението на обществото се задълбочава, рискът от радикализация е все по-явен", добавя тя, "въпреки че не вярвам, че ще се стигне до пълна радикализация" до въоръжена борба.
 
Испания бе окървавявана в продължение на четири десетилетия от атентатите на баската сепаратистка организация ЕТА, на която се приписва убийството на 829 човека, докато действията на каталунската сепаратистка групировка "Свободна земя" през 80-те години на миналия век причиниха една жертва.
 
След години на гигантски мирни демонстрации в региона, арестът в Германия на отстранения от длъжност каталунски премиер Карлес Пучдемон - който избяга от Испания след опита за отделяне на Каталуния - предизвика сблъсъци в неделя между активисти и полицаи, при които бяха ранени леко стотина души.
 
В Барселона полицаите нападнаха демонстрантите, които ги замеряха с яйца и бутилки и палеха кофи за боклук в центъра на града.
 
Въпреки призивите за спокойствие от множество лидери, тези демонстрации, организирани от радикалните групи, наречени "Комитети за защита на Републиката" продължиха във вторник с блокирането на пътища в региона.
 
"Каталунската пролет избухна! Достигнахме точка, от която няма връщане назад. . . Ще си върнем улиците и ще парализираме страната", обявиха в понеделник "Комитетите", призовавайки към всеобща стачка по подобие на тези от есента на миналата година.
 
Тогава те блокираха пътища в целия регион, затвориха туристически обекти и прекъснаха железопътната връзка между Мадрид и Франция. 
 
Да се парализира държавата
 
Решенията на съдебната власт "причиниха повторно активизиране на протестното улично движение, което се засилва и мобилизира", предупреждава Жорди Амат, автор на множество публикации за отцепническото движение.
 
Според него провалът на едностранния разрив с Испания през октомври, последван незабавно от поставянето на Каталуния под опеката на Мадрид, и съдебните преследвания са променили стратегията на сепаратистите.
 
До този момент те се опитваха да "спечелят легитимно", събирайки подкрепа в чужбина, а сега, казва той, "единствената стратегия, която могат да следват, е дестабилизацията" на испанската държава.
Това намерение се проявява, според Амат, в настойчивостта на привържениците на независимостта - които са мнозинство в регионалния парламент - да предлагат за регионален премиер кандидати, които нямат право да бъдат избрани заради проблеми със съдебната власт, подобно на Карлес Пучдемон.
 
"За много групи от движението за независимост тази дестабилизация минава и през улицата. . . Има желание за парализиране на държавния апарат", твърди той.
 
Двете основни партии - Европейската демократична партия на Каталуния и Републиканската левица на Каталуния - се опитаха внимателно да понижат напрежението в края на 2017 г., докато една по-малка отцепническа формация - Кандидатурата за народно единство - продължи да призовава за неподчинение на Мадрид.
 
Първите са подложени на натиска на лидера си Карлес Пучдемон да се стремят към отделяне, а вторите бяха разтърсени силно от вкарването в затвора на техния ръководител Ориол Жункерас и от бягството в чужбина на втория човек в йерархията им, Марта Ровира.
 
"Водачите, които можеха да направляват движението, са извън играта и това е сценарий, който позволява на Кандидатурата за народно единство да прокара своята стратегия", отбелязва Жорди Амат.
 
Берта Барбет обаче смята, че тегнещата съдебна заплаха - някои от обвиненията в бунт предвиждат наказания до 30 години лишаване от свобода - също може да откаже сепаратистите от радикалния път.
 
По тази причина никой лидер не "защитава открито варианта за тежък разрив и затова е трудно радикализацията да стигне много далеч".
 
 
По БТА.
Споделяне

Още от Свят