Каталуния насрочи референдум за независимост, Мадрид се зарече да го спре

Протест в Каталуния, снимка БГНЕС

Президентът на Каталуния Артур Мас подписа указ, с който свиква на 9-и ноември референдум за независимост от Испания, съобщи ”Франс прес”. Така автономната испанска област се противопоставя решително на опитите на централната власт в Мадрид да блокира провеждането на референдума.

Коментарът на испанското централно правителство в Мадрид бе, че на Каталуния няма да ѝ бъде позволено да проведе референдум за независимост. Правителството смята да допитването, обжалвайки го пред Конституционния съд. Преди седмица парламентът на Каталуния гласува резолюция в подкрепа на провеждането на референдум.

”Никой не е "по-голям от националната воля на всички испанци", заяви вицепремиерът Сорая Саенц де Сантамария на пресконференция, малко след като Артур Мас подписа указа.

"Този референдум няма да се осъществи, защото е противоконституционен", заявиха от Мадрид.

Артур Мас каза на церемонията по подписването на указа в Барселона, че "Каталуния иска да говори, иска да бъде чута и иска да гласува". На 11-и септември, националния ден на Каталуния, стотици хиляди хора излязоха по улиците на Барселона за трета поредна година с настояване гласуването за независимост да бъде проведено.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?