Каталуния приветства кюрдския референдум за независимост

Каталуния приветства кюрдския референдум за независимост

Лидерът на каталунското регионално правителство Карлес Пучдемон поздрави по телефона президента на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани за успешния референдум за независимост, предадоха осведомителните агенции във вторник.

"Тази сутрин се обадих на президента Масуд Барзани, за да го поздравя за референдума в Иракски Кюрдистан. Пожелахме си взаимно големи успехи", съобщи Пучдемон в Туитър.

Резултатите от референдума се очакват до няколко дни. Централното правителство в Багдад се обяви против допитването, което според него е противоконституционен. Анкара и Техеран също се обявиха против референдума и в подкрепа на единството на Ирак. САЩ и редица европейски страни определиха референдума като неуместен на този етап, тъй като според тях той подкопава усилията за борба с тероризма и сигурността в региона.

Действията на кюрдите н Ирак обаче са приветствани от каталунските сепаратисти, които също организират референдум за независимост, насрочен за 1 октомври. По-рано парламентът на автономната област прие два закона за референдума, първият от които създава правната основа за произвеждането му, а вторият урежда излизането от състава на Испания в случай на победа на отцепниците.

 

Мадрид смята за противоконституционни двата закона и самото допитване и предупреди, че то няма да се състои. Каталунското регионално правителство обаче твърди, че референдум на 1 октомври ще има.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят