Каталуния провежда предсрочни избори с идея за пълно отделяне от Испания

Премиерът Артур Мас насрочи извънредните избори с идея за отделяне от Испания

Испанската автономна област Каталуния избира в неделя парламент, след като регионалният премиер Артур Мас насрочи извънредни избори с идеята националистическата партия да спечели пълно мнозинство. Това трябва да е предпоставка за провеждане на референдум за независимост и пълното отделяне на областта от Испания.

Според проучванията обаче националистите няма да вземат повече места в парламента от сегашните 62 места или най-много 64 мандата в 135 местния парламент.

Изборите в автономната област подраниха заради конфликт с Мадрид за данъчна автономия. Според премиера Артур Мас Каталуния би била седмата по доходи в Евросъюза, ако беше независима. "Надявам се, че съм последният премиер на Каталуния, когото испанската държава се опитва да провали с нечестна игра. Защото следващият премиер вече няма да зависи от испанската държава”, заяви Мас.

Кандидат на управляващите от Народната партия на изборите в Каталуния е Алисия Санчес Камачо. "Ако гласувате за нас, това означава гаранции за Европа. Гаранции за фондове, гаранции за свободна страна, където няма граници”, посочва тя.

"Моля ви да бъдете революционери и да гласувате на 25 ноември, защото да гласуваш е най-добрата революция”, призовава представителят на социалистите в Каталуния Пере Навару.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?