Каталуния ще остане под управление на Мадрид, ако Пучдемон управлява от Брюксел

Мариано Рахой и Карлес Пучдемон

Автономията на Каталуния ще остане временно преустановена, ако сепаратистът Карлес Пучдемон се опита да управлява областта от Брюксел, предупреди испанският премиер консерватор Мариано Рахой, цитиран от Франс прес.


Бъдещият каталунски лидер трябва да поеме функциите си, при това физически, което не може да стане от Брюксел, каза Рахой пред депутати от партията си.

"Ако не го направи, чл. 155 ще продължи да действа", заяви той, имайки предвид положение в Конституцията, дало възможност централните власти да поставят под пряко управление Каталуния от 27 октомври насам.

На предсрочните регионални избори на 21 декември миналата година привържениците на отделянето от Испания получиха абсолютно мнозинство в каталунския парламент, а листата на Пучдемон излезе начело в сепаратисткия лагер.

Пучдемон, който може да бъде арестуван, ако се върне в Испания, иска да встъпи в длъжност от разстояние. Тази опция обаче не е убедителна за основния му съюзник - Републиканска левица на Каталуния, а опозицията и централното правителство се заканиха да я оспорват пред правосъдието.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа