Каталунски лидери може да лежат в затвора до 25 години

Мадрид обвини 18 души в бунт и злоупотреба със средства

Каталунски лидери може да лежат в затвора до 25 години

Испански прокурори искат за бившия каталунски вицепремиер Ориол Жункерас 25 години затвор за бунт и злоупотреба с държавни средства - най-дългия срок, поискан за сепаратистките лидери, предприели миналата година стъпки за отцепване на Каталуния от Испания, съобщи Асошиейтед прес.

Официалният обвинителен акт срещу 18 политици и активисти, огласен от испанската държавна прокуратура в петък, обвинява Жункерас, че е главният организатор на незаконния каталунски референдум за независимост.

Забраненият от централните власти референдум в Каталуния предизвика най-тежката политически криза в Испания за 40-те години на демокрация в страната.

Испанският Върховен съд приключи миналия месец проучването си на бурните събития и се очаква делото да започне в началото на 2019 г.

Седем политици, включително Жункерас, и двама активисти на гражданското общество, се намират в предварителен арест в каталунски затвори.

След забранения референдум за самоопределение на 1 октомври 2017 г., който беше белязан от полицейско насилие, опитът за отделяне на Каталуния достигна кулминацията си на 27 октомври същата година, когато сепаратистките депутати приеха прокламация, обявяваща региона за независима държава.

В отговор федералното правителство в Мадрид незабавно свали от постовете им членовете на каталунската изпълнителна власт, разпусна регионалния парламент и постави региона под свой пряк контрол. Лидерите на каталунските сепаратисти бяха задържани или избягаха в чужбина, за да избегнат ареста.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как да се подходи с новата детска болница?