Каталунски лидери се отказаха от независимостта с надеждата да бъдат освободени

Ориол Жункерас (дясно)

Испанският съдия Пабло Ларена ще обяви в понеделник решението си дали ще освободи или остави в ареста осем каталунски политици и двама сепаратистки активисти, предаде Асошиейтед прес, цитирайки говорителка на Върховния съд.

Ларена изслушва в петък показанията на десетимата, които обжалват заповедта за временното им задържане, издадена от съд на по-ниска инстанция. Те обещали да се откажат от едностранното обявяване на проспериращата автономна област за независима държава, добави говорителката.

 

Бившият каталунски вицепремиер Ориол Жункерас се яви първи пред разследващия съдия. Той ще разгледа искането на Жункерас за освобождаване, както и аналогични молби на седем бивши регионални министри, както и от Жорди Санчес и Жорди Куишарт, председатели съответно на организациите "Каталунско национално събрание" и "Омниум културал".

 

Всички те се надяват молбите им да бъдат приети. Върховният съд показа снизходителност към други сепаратистки лидери, освобождавайки ги под гаранция. Представители на партиите и асоциациите увериха медиите, че средствата за плащане на гаранциите вече са приготвени, за да може лидерите да излязат незабавно.

В искането си за освобождаване няколко сепаратистки лидери, включително Жункерас, уверяват, че се отказват от едностранното обявяване на независимостта на Каталуния от Испания от регионалния парламент на 27 октомври.

 

Те освен това казват, че приемат поемането на контрола над Каталуния от страна на централното испанско правителство.

Председателката на каталунския парламент Карме Форкадел и петима депутати прибягнаха до същата стратегия в началото на миналия месец и бяха освободени, припомня АФП.


Бившият каталунски премиер Артур Мас заяви, че разбира защитната стратегия на отказа от политически дейности, които биха противоречали на испанската конституция. Той обаче отправи критики към решението на правителството в Мадрид да поеме контрола над региона след едностранното обявяване на независимост миналия месец.

"Всеки, който е затворен несправедливо, има всички права на света да изложи всякакви аргументи, които биха довели до освобождаването му", заяви Мас пред медиите пред сградата на Върховния съд в Мадрид. Той и още десетина политици пристигнаха там, за да изразят подкрепата си за задържаните сепаратисти.


Десетте задържани каталунски сепаратистки лидери се надяват да бъдат освободени и да могат да участват в предизборната кампания за регионалните избори на 21 декември, отбелязва Франс прес.

Излизането им от затвора би станало преломен момент в тази кампания, която сепаратистите водят под лозунга за "освобождаване на политическите затворници" след провала на опита за отделяне на автономната област от Испания.

"В момента държавната репресия е мобилизиращ елемент на сепаратизма", заявява пред АФП каталунският политолог Ориол Бартомеус, близък до социалистите. "След като вече няма да имат политически затворници, (сепаратистите) ще трябва да променят темата на кампанията си", смята той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа