Каталунски сепаратисти блокират магистрали и жп линии

Каталунски сепаратисти блокират магистрали и жп линии

Каталунски сепаратисти блокираха рано тази сутрин възлови пътища и железопътни линии при еднодневна стачка срещу заведеното срещу техни лидери дело за опита за отцепване на Каталуния от Испания през 2017 г., предаде Франс прес.

Според пътните служби в областта стачниците са блокирали около 20 пътни артерии, включително магистралата между Испания и Франция и тази между Барселона и Мадрид, както и основните пътища към каталунската столица. Блокирано е също движението по две жп линии.

Днешната обща стачка е свикана от профсъюзи на подкрепящи отделянето на областта работници и студенти, посочва Асошиейтед прес. Официално те настояват за по-добра социална политика, включително 35-часова работна седмица и повишаване на минималната работна заплата. На практика обаче протестите са предизвикани от гнева срещу Испания заради процеса срещу 12 сепаратистки водачи, участвали в организирането на забранения от централните власти референдум за самоопределение и последвалото обявяване на независимост през октомври 2017 г.

Стачката е подкрепена от сепаратистките партии и организации, но не и от големите профсъюзи. Организацията на работодателите осъди проявата като политическа стачка, каквито в Испания са забранени.

Без официално да призовава за стачка, регионалното, сепаратистко правителство отмени всички предвидени за деня събития.

По-късно в Барселона са планирани шествия на студенти и на просепаратистката организация АНК (Асамблеа насионал каталана - "Каталунско национално събрание") . Лозунгът на АНК е "Самоопределението не е престъпление".

Споделяне

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?