Каталунски сепаратисти прекратиха гладната си стачка в затвора

Жорди Санчес

Четирима каталунски сепаратистки лидери, които са в затвора, прекратиха обявената преди повече от две седмици гладна стачка, защото смятат, че протестът им е постигнал своите цели, каза тяхна говорителка, цитирана от Асошиейтед прес.

Говорителката заяви от името на политиците, които очакват да бъдат съдени за участието си в миналогодишния опит за отцепване на автономната област Каталуния от Испания, че гладната стачка е привлякла вниманието към тежкото им положение и е накарала испанския Конституционен съд да преразгледа някои от техните обжалвания, което им позволява да отнесат своето дело до Европейския съд за правата на човека.

Подкрепящият независимостта на Каталуния активист, превърнал се в политик, Жорди Санчес и бившият каталунски министър Жорди Турул започнаха гладна стачка на 1 декември. Два дни по-късно към тях се присъединиха бившите каталунски министри Жозеп Рул и Жоаким Форн.

Деветима лишени от свобода каталунски сепаратисти призоваха днес за масови, но мирни протести преди изнесено заседание в Барселона на испанското правителство, посочва Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа