Каталунските депутати гласуват за регионален лидер, който също може да се озове в затвора

Жорди Турул

Каталунските депутати се събират на заседание днес, за да гласуват за Жорди Турул за регионален лидер - кандидат, който рискува да бъде дисквалифициран от испанското правосъдие, предаде Франс прес.

"Предлагам на камарата депутата Жорди Турул като кандидат за поста", заяви вчера председателят на регионалния парламент Роже Торен след новината, че Турул е призован да се яви пред съда в петък.

"Това е голяма чест. Ако парламентът ми гласува доверие, ще работя неуморно за напредъка и защитата на 7,5-те милиона каталунци", заяви в Туитър 52-годишният адвокат.

Кандидатът, който беше освободен под гаранция, след като бе обвинен от испанските власти в подстрекателство и бунт заедно с останалите членове на каталунското правителство заради кампанията за независимост през октомври. Дори да бъде избран, ако впоследствие бъде осъден, той рискува да бъде дисквалифициран и принуден да се откаже от поста.

Сепаратистките партии, които запазиха абсолютното си мнозинство в каталунския парламент на изборите през декември, преди него искаха да изберат други кандидати - Карлес Пучдемон, който е в изгнание, а после Жорди Санчес, който е в затвора, но съдът им попречи.

Председателят на регионалния парламент припомни вчера намесата на съда, за да блокира двамата кандидати, и добави, че това може да се повтори и утре, обяснявайки защо свикал спешно депутатите.

Жорди Санчес, бивш председател на сепаратистката асоциация "Каталунско национално събрание", вчера се отказа от депутатското си място и по този начин се отказа да бъде кандидат за президентския пост.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа