Каталунските лидери планират бързи действия срещу Мадрид

Пучдемон определи действията на централното правителство като най-страшното нападение от диктатурата на Франко насам

Стотици хиляди хора излязоха на протести по улиците на Барселона след решението за отмяна на автономията. Сн. АФП

Парламентът на Каталуня да се събере на заседание, на което да се вземе решение за действията, след решението на централната власт в Испания да поемат управлението на независимата област за максимум шест месеца.

Това призова каталунският лидер Карлес Пучдемон часове, след като премиерът на Испания Мариано Рахой обяви, че заради референдума за независимост и подписаната декларация за отделяне от Испания страната ще задейства спорния чл. 155 от конституцията, който позволява Каталуня да мине на пряко управление на централната власт до организирането на нови избори.

Испанското правителство ще поиска от Сената да гласува на 27 октомври отстраняването на Пучдемон и правителството му, ограничаване на функциите на парламента в Барселона и провеждането на нови избори в автономната област. Очаква се правителството и парламентът на Каталуня да действат по-рано, за да се опитат да бламират действията на Мадрид.

Пучдемон определи решението на централното правителство като "най-страшното нападение срещу институциите и народа на Каталуня след военната диктатура на Франсиско Франко". Изявлението му беше излъчено по телевизията, а преди това той участва в масов протест в Барселона срещу плановете на централните власти.

"Призовавам парламентът да се събере на пленарно заседание, на което ние, представителите на гражданския суверенитет, да вземем решение как да действаме в отговор на този опит за ликвидиране на нашето правителство и нашата демокрация", каза регионалният каталунски лидер. Според местни медии идеята е парламентът да се събере преди заседанието на Сената по искането на централното правителство за отмяна на автономията. Така правителството на областта ще се опита да обяви независимост преди Мадрид да задейства плана си да го отстрани.

Световните агенции все пак отбелязват, че Пучдемон не препоръча изрично на регионалния парламент да гласува за едностранно обявяване на независимост. Но според Асошиейтед прес казаното от него е завоалирана заплаха, че проспериращата автономна област в Североизточна Испания ще обяви независимост.

"Налагането на форма на управление, която не отговаря на избора на гражданите, е несъвместимо с правовата държава", каза Пучдемон. Той се обърна към европейците на английски с думите, че европейските ценности са в опасност. След това предупреди испанците, на кастилски, че могат да очакват "още злоупотреби".

Говорителят на регионалния парламент Карме Форкадел обяви, че няма да приеме хода на Мадрид. "Министър-председателят Рахой иска парламентът на Каталуня да спре да бъде демократичен и ние няма да позволим това да се случи", коментира Форкадел. Очаква се още в понеделник местният парламент да реши дали да се събере на нарочна сесия, на която да обяви официално създаването на република Каталуня.

Според каталунски медии Пучдемон може да разпусне парламента и да свика нови избори. Според законодателството на областта те могат да се случат до 2 месеца. Така Пучдемон ще изпревари действията на Рахой, който говори за местни избори до 6 месеца, и в същото време ще използва настроенията срещу централната власт за по-добър резултат при бъдещ вот.

Часове след изявлението на Рахой за планираното отстраняване на местното правителство стотици хиляди хора излязоха на протести по улиците на Барселона

В неделя външният министър на Испания Алфонсо Дастис призова каталунците да се подчинят на Мадрид.

"Правителството се опитва да възстанови законовият ред, спазването на конституцията, но и на каталунските закони", коментира Дастис пред BBC. Той добави, че след като Мадрид отмени временно автономията на Каталуня, областта ще продължи да се управлява по местните закони и норми.

"Надявам се, че хората ще пренебрегнат инструкциите на настоящото правителство на областта, тъй като то вече няма да има законово право да дава такива", коментира Дастис.

Той се опита да намали напрежението, като заяви, че Мадрид няма намерение да арестува просепаратистките лидери, въпреки че двама от тях вече бяха задържани по-рано през месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?