Каталунските партии предложиха Карлес Пучдемон за регионален лидер

Съдът отказа да издаде нова европейска заповед за ареста му

Карлес Пучдемон, сн. ЕПА/БГНЕС.
Председателят на парламента на Каталуния Роже Торен предложи Карлес Пучдемон за регионален лидер, който да състави ново каталунско правителство. Той обяви кандидатурата след консултации с каталунските политически сили. Предстои в парламента да има дебати по предложението и после да има гласуване, което може да е в края на месеца, съобщи Франс прес.
 
Предложението бе направено в момент, когато Пучдемон е в Копенхаген за конференция, посветена на Каталуния, а испанският Върховен съд отхвърли искането на прокуратурата да издаде нова европейска заповед за ареста му.
 
Съдията смята, че днешното пътуване на Пучдемон от Белгия до Дания цели единствено "да провокира ареста му в чужбина" като част от стратегия на бившия каталунски лидер да си осигури аргументи, за да получи управленски правомощия въпреки отсъствието си от Каталуния.
 
Пучдемон е в Дания за организирани от Копенхагенския университет дебати, посветени на Каталуния.
 
Испания издаде европейска заповед за арест на Пучдемон през ноември. След месец Мадрид я оттегли заради опасения, че Брюксел ще върне Пучдемон, но ще ограничи престъпленията, за които той може да бъде съден в родината си, отбелязва Асошиейтед прес.
 
Испания разследва Пучдемон за бунт, подривна дейност и финансови злоупотреби, свързани с едностранното обявяване на независимост на Каталуния от регионалния парламент на 27 октомври.
 
Бившият каталунски лидер живее в изгнание в Брюксел от края на миналата година, след като испанското правителство го отстрани от власт заради неконституционния референдум за независимост на Каталуния. 
 
Каталунският политик обаче замина за Дания, въпреки предупрежденията на Мадрид, че ако напусне Белгия, ще бъде издадена нова международна заповед за ареста му. 
 
Испания разследва Пучдемон за бунт, подривна дейност и за финансови злоупотреби, свързани с едностранното обявяване на независимост на Каталуния от регионалния парламент на 27 октомври.
 
На 5 декември миналата година Испанският Върховен съд да оттегли европейската заповед за задържане на Пучдемон. В сила срещу него останаха национална и международна заповед за задържане. 
 
Това означава, че ако се върне в Испания, или напусне ЕС, Пучдемон трябва да бъде заловен и върнат в своята родина.  
 
Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как да се подходи с новата детска болница?