Каталунските политици в последен отчаян опит да спечелят разединените си съграждани

Каталунските политици в последен отчаян опит да спечелят разединените си съграждани

Каталунските полици предприеха в неделя последен опит да спечелят разединената област на фона на допитвания, които показват изравнени позиции на съперниците преди предстоящите тази седмица регионални избори. Мадрид се опасява, че нова победа на трите просепаратистки партии в четвъртък може да възобнови острото напрежение от октомври, накарало каталунското правителство да обяви едностранно независимост, пише британският в. "Файненшъл таймс".

През уикенда партиите - противници на отцепването, изтъкнаха, че подкрепата за тях ще спомогне за понижаване на напрежението и за започване на процес на възстановяване на икономиката и каталунското общество от пораженията, нанесени им от сепаратистката кампания. Просепаратистките формации обаче представиха изборите като референдум за независимост от Испания и подчертаха, че това е моментът, който може да даде по-нататъшен тласък на каузата на отделянето.

Бившият каталунски премиера Карлес Пучдемон, който се намира в Брюксел, призова вчера чрез видео избирателите да гласуват за партията му "Заедно за Каталуния", за да помогнат за създаване на една по-добра страна, освободена от испанско господство.

"Файненшъл таймс" цитира най-новите допитвания, от петък, според които трите просепаратистки парти (крайнолявата "Кандидатура за народно единство", левоцентристката "Републиканска левица на Каталуния" и десноцентристката "Заедно за Каталуния") може да спечеля 63 от общо 135 места в регионалния парламент. Макар да са с три повече, отколкото се очаква да спечели антисепаратисткият лагер - либералите от "Сиудаданос", каталунските социалисти и консерваторите от Народната партия - тези места пак ще са по-малко от 68-те, нужни за мнозинство и от 72-те места, които просепаратистите спечелиха на миналите избори през 2015 г., подчертава вестникът.

Подобен резултат би бил неуспех за отцепническото движение, ще е облекчение за правителството в Мадрид и вероятно ще превърне в арбитър малката лява партия "Каталуния ен кому" ("Каталуния заедно"), която има по-двусмислена позиция за независимостта.

Шавиер Доменек, кандидат-премиер от тази партия, заяви, че по-скоро ще се фокусира върху изграждане на коалиция, основаваща се на леви политики, отколкото върху разделението на про- и антисепаратисти.

Ние сме ключът, така че на хората няма да им се налага да избират между един или друг блок. Няма да играем руска рулетка със страната си, ще съставим правителство, което представлява всички каталунци, заяви той в Барселона, цитиран от вестника.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа