Каталунските сепаратисти внесоха законопроект за евентуално отделяне от Испания

Каталунските сепаратисти внесоха законопроект за евентуално отделяне от Испания

Коалицията на сепаратистките партии "Заедно за ДА" и "Кандидати за народно единство", които управляват в испанската провинция Каталуния, внесе в регионалния парламент закон, който трябва да послужи като преходна конституция, ако на предстоящ референдум бъде взето решение за отделяне от Испания, предаде Асошиейтед прес.

Испанското правителство смята референдума, планиран за 1 октомври, за противоконституционен и заплашва да съди служителите, които предприемат официални стъпки за произвеждането му.

Според депутати от управляващите региона партии "законът за юридическия преход", който има 89 члена, ще влезе в сила в случай на победа на привържениците на независимостта. Целта му е да осигури правна рамка за създаване на учредително събрание, което ще бъде натоварено с основаването на новата Каталунска република, докато бъдат произведени избори.

В закона се предвижда, че Каталуния ще остане член на ЕС, а получаването на каталунско гражданство няма да налага отказ от испанското гражданство.

 

Ако той влезе в сила, Върховният съд на Каталуния ще стане независим от испанските съдилища. Официални езици на бъдеща независима република ще станат испански, каталунски и арански (местен диалект в Южна Франция и Каталуния).

Предстои законът да бъде гласуван от регионалния парламент. Централната власти може да го оспорят в Конституционния съд, отбелязва АП.

Споделяне

Още от Европа