Каталунският премиер: Искаме диалог, а Мадрид поставя на масата "ядрената опция"

Карлес Пучдемон
Каталунският премиер Карлес Пучдемон реагира остро на ултиматума на испанското правителство да се откаже от плановете за независимост, защото в противен случай ще бъдат прекратени правомощията му. 
 
"Ние искаме диалог и отговорът е да се постави на масата член 155. Посланието е разбрано", написа Пучдемон. 
 
Преди ден испанският премиер Мариано Рахой направи първата стъпка към задействането на така наречената "ядрена опция", позволяваща му да замрази политическата автономия на Каталуня и да вземе областта под пряко управление, и поиска Пучдемон да потвърди до понеделник следващата седмица дали автономната област е обявила независимост.
 
Засега обаче няма отговор от страна на властите в Каталуня. 
 
Пучдемон предложи на каталунските депутати да замразят прилагането на плана за отцепване, за да дадат време за преговори с испанските власти по въпроса за независимостта. 
Рахой обаче отхвърля какъвто и да е диалог, докато отцепването се предлага като възможност.
 
Каталунският вицепремиер Ориол Жункерас каза на Рахой в Туитър: "Това, което иска международната общност и което очаква Каталуня, е искрен диалог, а не конфронтация и нови заплахи".
Спорният член 155 от Конституцията, чрез който до края на седмицата Мадрид може да отнеме автономията на Каталуня и цялата администрация да мине на централно подчинение, досега никога не е бил прилаган. 
 
Текстът гласи, че "ако дадена автономна област не изпълнява задълженията, които Конституцията или други закони ѝ вменяват или действа по начин, който накърнява сериозно общия интерес на Испания, (властите), с абсолютно мнозинство в Сената, могат да приемат необходимите мерки, за да я задължат да изпълни принудително въпросните задължения или за да защитят гореспоменатия общ интерес."
 
Рахой има вътрешна подкрепа за "ядрената опция" 
 
Вестник "Монд" коментира, че ако се наложат извънредни мерки, Рахой няма да действа сам. 
 
Той има подкрепата на Испанската социалистическа работническа партия и нейния генерален секретар Педро Санчес. В замяна на това премиерът прие възможността за промяна на конституцията и промяна на отношенията между Мадрид и 17-те испански автономни области, но подчерта, че тази промяна може да се извърши само чрез средствата, предвидени в самата конституция.
 
Санчес обяви, че ще бъде създадена комисия за модернизиране на териториалното устройство, чиято цел ще бъде да открие начин "как Каталуня да остане в Испания, а не как да се оттегли". Той обаче подчерта, че неговата партия има свое собствено тълкуване на чл. 155 от Конституцията и се надява правителството да го отчита.
 
Рахой играе твърдо със сепаратистките стремежи на Каталуня, пише британският в. "Гардиън" в редакционна статия. Испанският премиер показа готовност да задейства чл. 155 и отхвърли призива на Пучдемон за посредничество, но трябва да внимава - притискането на каталунския лидер в ъгъла ще бъде стратегия с високи залози, подчертава британското издание.
 
Рахой дори не се извини за поведението на полицията в деня на референдума и отказва твърдо да разговаря. ЕС отказва да отговори на надеждите на каталунския лидер за международно посредничество от страх да не подкрепи допитване, което испанския конституционен съд обяви за незаконно, отбелязва в. "Гардиън", цитиран от БТА. 
 
Решението на Пучдемон да изчака е както тактическо и разбираемо, така и правилно. 
 
Няма ясен начин за отделяне от Испания, а конституцията от 1978 г. със сигурност не предлага правни възможности, защото прокламира "неделимото единство" на страната. Каталунските предприятия и банки се обявяват против независимостта и някои вече преместват офисите си извън областта, което означава, че независимостта със сигурност ще доведе до икономически проблеми.
 
Рахой решен да спечели пълна победа 
 
Засега конфронтацията е избегната. Рахой обаче изглежда решен да спечели пълна победа, въпреки предупреждението на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че кризата може да бъде разрешена "само чрез силата на аргументите, а не чрез аргументите на силата". 
 
Разумното решение в момента би било да се охладят страстите, за да се избегне трайно разделение - това означава и двете страни да направят отстъпки, посочва в. "Гардиън". 
Рахой може да направи стъпки към федерализъм, за да притъпи противопоставянето, и със сигурност трябва да избегне изкушението да приложи чл. 155. 
 
Подобни действия могат да превърнат конституционната криза в катастрофа. За модел може да се използва Страната на баските - а по-символични действия, като признаването на каталунска нация в рамките на Испания, може да спечелят сърцата на хората и да помогнат за опазването на териториалната цялост.
 
Събитията от миналата седмица са пример колко бързо нещата могат да излязат от контрол. Изглежда, че нито една от страните не е имала резервен план, като и двете заложиха на конфликта, а не на преговорите. Ако наистина държат на интересите на гражданите си, трябва бързо да намерят допирни точки, а не поводи за разделение.
 
Повечето мадридски вестници и телевизионни предавания осмяха речта на Пучдемон и определиха призива му за преговори с Мадрид като проява на отчаяние, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".
 
Испански правни експерти казват, че ако Пучдемон потвърди, че Каталуня обявява независимост, Рахой почти със сигурност ще се намеси решително в региона. Но испанският премиер отдавна е известен като предпазлив политик, оцелял две десетилетия в испанската политика, като избягва трудни решения и изчаква противниците си да изпаднат сами в тежко положение. Вчера той заяви, че ще продължи да действа предпазливо, докато чака каталунският лидер да обясни намеренията си, подчертава в. "Ню Йорк таймс". 
Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?