Каталунското правителство се подчини и свали лозунги за независимост

Каталунското правителство се подчини и свали лозунги за независимост

Регионалното правителство в испанската област Каталуния свали от централата си в Барселона транспарант, свързан с борбата за независимост. Това стана часове преди планираното им премахване от полицията по заповед на държавната избирателна комисия, предаде Асошиейтед прес в петък.

Работници свалиха от балкона на строения преди няколко века дворец голям транспарант, на който на каталунски и английски пишеше "Освободете политическите затворници и изгнаниците". Има се предвид преследването и самоналоженото изгнание на каталунски сепаратистки лидери заради ролята им в неуспешния опит за обявяване на независимост през 2017 г.

Регионалното правителство вчера премахна друг транспарант, на който имаше жълта панделка - символ на подкрепата за затворниците.

В Испания служители на изборна длъжност и държавни институции нямат право да демонстрират подкрепа за политическа сила или да изразяват идеологически позиции по време на предизборни кампании. Каталунският президент Ким Тора осъди "несправедливото" според него решение на централните власти и заяви, че ще го обжалва пред съда, предаде Франс прес.

На 11 март Централната избирателна комисия нареди да бъдат свалени транспарантите, тъй като прецени, че нарушават институционалната независимост в навечерието на парламентарните избори на 28 април. Вчера тя поиска от каталунската полиция да свали тези символи до 15 ч. днес.

Комисията освен това предаде преписката на прокуратурата, за да се произнесе дали може да бъде търсена отговорност на Ким Тора за неподчинение.

Тора обяви в комюнике, че смята да сезира правосъдието и ще внесе жалба срещу действията на комисията. Той призова каталунците да поставят по балконите си символи на борбата им за независимост.

Сезирана от либералната партия "Сиудаданос", която е против отделянето на Каталуния от Испания, избирателната комисия нареди на каталунското правителство да премахне жълтите ленти и знамената, смятани за партийни символи.

Испанският външен министър Жозеп Борел определи поведението на Ким Тора като "достойно за съжаление".

Споделяне

Още от Европа

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?