Каталуня смята да стане независима в срок от година и половина

Артур Мас на митинг в Каталуния

Каталунският президент и лидер на партия "Конвергенция и съюз на Каталуня" Артур Мас представи своя план за обявяване на независимост на днешната испанска провинция в рамките на година и половина, съобщава испанският вестник "Паис", цитиран от БТА.

Плантът включва предсрочни избори в областта, на които привържениците на отделянето да се явят с единна листа. Артур Мас обяснява, че така ще стане ясно дали  каталунците искат независимост или не.

В общата листа ще влязат кандидати, предложени от сепаратистките партии, представители на гражданското общество и признати експерти. Целта на Мас е правителството, което ще бъде излъчено след тези избори, ако разполага с абсолютно мнозинство в регионалния парламент, да си даде срок от 18 месеца, за да основе каталунска държава, отбелязва "Паис".

"Настъпи часът да използваме единствения инструмент, който ни остана. Не е най-добрият, но не ни остана друго, предвид враждебността на държавата", заяви Мас, цитиран от вестник А Бе Це.

За 18 месеца новото правителство ще трябва да разработи програма, която ще включва обсъждане с европейските институции на намерението за създаване на нова държава, подготвяне на държавни структури и насърчаване на гражданите да участват в полагането на основите на каталунска конституция.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа