Катар дава $500 млн. за съвместната инвестиционна компания

Катар дава $500 млн. за съвместната инвестиционна компания

Договорената ден по-рано от премиерите на Катар и България смесена инвестиционна компания ще се създаде с изцяло катарски капитали и до няколко седмици трябва да направи бърз преглед на възможностите за вложения от страна на арабската държава в нашата енергетика, земеделие, туризъм, финансовите услуги и имотите. Това съобщиха във вторник от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), след като ресорният министър Трайчо Трайков и министърът на бизнеса и търговията на Катар Фахд Бин Джасим Бин Мохамед Ал-Тани подписаха в Доха меморандум за създаването на въпросното дружество.

Акционер в него от българска страна ще е Национална компания “Индустриални зони”, а от катарска – „Qatar Investment Authority”, допълват от ведомството. Очаква се компанията да стартира дейността си с капитал от 500 млн. долара, който ще бъде внесен изцяло от катарската страна. Не се съобщава какво ще е разпределението на акционерното участие.

Трайков и Ал-Тани са обсъдили конкретни възможности за инвестиции в български инфраструктурни проекти, казаха от МИЕТ, но не уточниха кои са те. До няколко седмици Доха ще направи преглед на предложените от българската страна проекти и трябва да заяви евентуалния си интерес, а самите поректи ще получат средства за извършване на съответните проучвания и анализи за реализацията им. През миналата година Катар е инвестирала в чужбина над 30 млрд. долара и е готова да вложи същата сума и през тази година, допълват от икономическото ведомство.

Ал-Тани е поканен от Трайков да посети България, за да се запознае на място с инвестиционните възможности в сектора у нас.

В рамките на втория ден от посещението на ръководената от българския премиер Бойко Борисов делегация е било подписана и Спогодба между транспортните министерства на двете държави, която предвижда от октомври Катарските авиолинии да летят до София.

По думите на Борисова това е сред най-добрите компании в света. Освен пряката линия от Доха до София, самолетите на Катарските авиолинии ще летят и до други дестинации в Европа и САЩ. Това ще даде възможност на пътуващите българи да ползват по-широко услугите на тази компания. Вкарването на такъв превозвач е знак за света, който ще донесе допълнителни капитали и за летище София, което няма да е крайна дестинация, коментира премиерът.

Подготвени са също споразумения между министерствата на отбраната на двете страни за подготовка на катарски военнослужещи у нас.

В рамките на официалната си визита в Катар българската делегация е посетила и инсталациите за втечнен газ Рас Лафлан, тъй като страната ни иска да внася втечнен газ от Катар, след като изгради риверсивните си газопроводи с Гърция и Турция.

Разговорите в Доха продължават във вторник вечерта в Държавната инвестиционна компания.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес