Катар изключва всякакви преговори, докато не бъде вдигната блокадата срещу него

Министърът на външните работи шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани, сн: ЕПА/БГНЕС

Външният министър на Катар изключи всякакви преговори по кризата в Персийския залив, докато Саудитска Арабия и съюзниците ѝ не прекратят блокадата, наложена на страната му, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

С тон, който агенцията определя като предизвикателен, министърът на външните работи шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани, определи санкциите, наложени на Катар от съседите му, като акт на агресия и настоя за отменянето им като предпоставка за каквито и да било преговори.

"Нека бъде ясно за всички: преговори трябва да се водят цивилизовано и на солидни основи, а не под натиск или блокади", заяви министърът пред журналисти в Доха.

На 5 юни Саудитската Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет прекъснаха всякакви връзки с Катар, обвинявайки го, че подкрепя тероризма и че се сближава с големия им регионален съперник - Иран.

Трите страни от Персийския залив затвориха въздушното си пространство и морските си граници с Катар, както и единствената сухоземна граница на Катар - със саудитското кралство. Освен това трите монархии от Залива дадоха 14 дни на катарските граждани да напуснат територията им и призоваха гражданите си, живеещи в Катар, да се върнат.
Шефът на катарската дипломация заяви, че до момента Доха не е получила нито едно конкретно искане от противниците си, нито от страните, предложили да посредничат за намиране на дипломатически изход от кризата - Кувейт, САЩ, Франция и Великобритания.

"Защо още не са отправили исканията си? Защото няма солидна основа за тях, ето защо", подчерта министърът.

Той каза, че влиянието на кризата върху икономиката на Катар е минимално, но тя се отразява на страни извън района като Франция, Великобритания и САЩ - важни съюзници на Катар. "Мерките срещу Катар засягат пряко интересите на тези страни", изтъкна външният министър.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?