Катар изключва всякакви преговори, докато не бъде вдигната блокадата срещу него

Министърът на външните работи шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани, сн: ЕПА/БГНЕС

Външният министър на Катар изключи всякакви преговори по кризата в Персийския залив, докато Саудитска Арабия и съюзниците ѝ не прекратят блокадата, наложена на страната му, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

С тон, който агенцията определя като предизвикателен, министърът на външните работи шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани, определи санкциите, наложени на Катар от съседите му, като акт на агресия и настоя за отменянето им като предпоставка за каквито и да било преговори.

"Нека бъде ясно за всички: преговори трябва да се водят цивилизовано и на солидни основи, а не под натиск или блокади", заяви министърът пред журналисти в Доха.

На 5 юни Саудитската Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет прекъснаха всякакви връзки с Катар, обвинявайки го, че подкрепя тероризма и че се сближава с големия им регионален съперник - Иран.

Трите страни от Персийския залив затвориха въздушното си пространство и морските си граници с Катар, както и единствената сухоземна граница на Катар - със саудитското кралство. Освен това трите монархии от Залива дадоха 14 дни на катарските граждани да напуснат територията им и призоваха гражданите си, живеещи в Катар, да се върнат.
Шефът на катарската дипломация заяви, че до момента Доха не е получила нито едно конкретно искане от противниците си, нито от страните, предложили да посредничат за намиране на дипломатически изход от кризата - Кувейт, САЩ, Франция и Великобритания.

"Защо още не са отправили исканията си? Защото няма солидна основа за тях, ето защо", подчерта министърът.

Той каза, че влиянието на кризата върху икономиката на Катар е минимално, но тя се отразява на страни извън района като Франция, Великобритания и САЩ - важни съюзници на Катар. "Мерките срещу Катар засягат пряко интересите на тези страни", изтъкна външният министър.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли поисканото от здравния министър затваряне на държавата?