Катар купува дял от Националната банка на Гърция

Държавният инвестиционен фонд на Катар - Qatar Investment Authority - проучва възможността за придобиване чрез поделението си Qatar Holding на дялове от най-голямата гръцка банка - Националната банка на Гърция (НБГ). Това съобщи в. "Файненшъл таймс" като се позова на източници, близки до преговарящите страни.

От посредника в преговорите - инвестиционната банка "Морган Стенли" - отказаха коментар.

Според вестника катарският инвестиционен фонд може да купи 5-7% от акциите на НБГ за около 305 млн. долара. Предполага се, че потенциалната сделка може да укрепи доверието в гръцките финансови институции, подронено от дълговата криза в страната.

В България НБГ притежава 100% от Обединена българска банка (ОББ), която е сред петте първи банки на страната по пазарен дял.

По-рано премиерът на Гърция Георгиос Папандреу заяви, че някои световни инвестиционни фондове проявяват интерес към гръцки банки. Но не даде никакви примери.

Qatar Investment Authority вече държи 4% от третата по големина гръцка банка "Алфа банк", която има клон в България. Катарският фонд купи пакета в "Алфа" преди изострянето на дълговата криза.

В средата на юни стана известно, че Китай също се кани да инвестира в гръцката икономика. Китайската страна смята да вложи няколко милиарда долара в транспортния отрасъл на страната.

Споделяне

Още от Бизнес