Катар обеща 1 милиард долара за възстановяването на Газа

Генералният секретар на ООН предупреди, че ивицата остава "барутен погреб"

Катар обеща на дарителската конференция в Кайро помощ от 1 милиард долара за възстановяването на ивицата Газа, опустошена през лятото от 50-дневна война с Израел, предаде Франс прес. Това е най-внушителното дарение, обявено на форума, в който участват около 50 държави и международни организации. Сумата беше огласена от външния министър на богатото емирство Халид бин Мухамад ал Атия.

Ивицата Газа остава барутен погреб, предупреди генералният секретар на ООН Бан Ки-мун пред конференцията. "Газа остава барутен погреб, жителите ѝ имат отчаяна нужда да видят във всекидневието си резултати" от новите финансови обещания на международната общност, отбеляза в речта си Бан.

През 2009 г. международната общност вече се събра в Египет в името на възстановяването на Газа, опустошена от три войни за шест години. Тогава обещахме подкрепата си и се договорихме за възстановяването ѝ, а днес сме отново на изходна позиция, цикълът на изграждане и разрушаване продължава и се задълбочава, отбеляза със съжаление генералният секретар.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери обеща 212 милиона долара американска помощ за възстановяването на палестинската територия и призова израелци и палестинци да възобновят прекъснатите през април мирни преговори.

"Примирието не е мир. Трябва отново да седнем край масата за преговори и да помогнем на страните да направят труден, истински избор, избор, който надхвърля простото примирие. И най-трайното примирие не може да замени сигурността за Израел, не може да замени държава и достойнството за палестинците", заяви Кери.

Освен да набере средства, конференцията ни трябва да постигне подновяване на ангажимента на всички страни да работят за мир, удовлетворяващ всички - и израелци, и палестинци, и всички хора в района. Аз обещавам пълно съдействие от президента Барак Обама, от самия мен и от САЩ за целта, подчерта Кери.

Германия ще отдели 50 млн. евро за възстановяването на ивицата Газа, заяви германското външно министерство. След пет седмици война и разрушения жителите на Газа се нуждаят спешно от нашата подкрепа, посочва в изявление германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

Палестинският президент Махмуд Абас призова в Кайро Съветът за сигурност на ООН да приеме обвързваща резолюция, която да определи срок за създаването на палестинска държава, предаде ДПА. Абас заяви, че международната общност трябва да осигури "сериозни преговори", които да доведат до работа по окончателно израелско-палестинско споразумение.

Джон Кери отбеляза, че няма алтернатива на това палестинската власт на Махмуд Абас да поеме управлението на Газа от ислямисткото движение Хамас, което на практика продължава да контролира ивицата, въпреки постигнатото наскоро споразумение за единство.

Докато е възможно Хамас да изстрелва ракети срещу Израел по всяко време, хората в Газа ще бъдат в опасност от нов конфликт, каза Кери.

Абас обеща прозрачно и отговорно използване на обещаните на конференцията средства за възстановяване, в координация с ООН, дарителите, международните финансови институции, гражданското общество и частният сектор, посочва Асошиейтед прес.

При откриването на конференцията египетският президент Абед Фатах ас Сиси, чието правителство посредничи за споразумението за спиране на огъня, сложила край на войната, силно препоръча Хамас да не играе водеща роля във възстановителната кампания.

Дарителите планират да предоставят помощта чрез палестинската власт, ръководена от Абас, заобикаляйки Хамас.

Възстановяването зависи от наличието на постоянно примирие между Хамас и Израел, и изисква палестинската автономна власт, оглавяване от Абас, да упражнява пълните си правомощия, подчерта Ас Сиси.

Израелският външен министър Авигдор Либерман каза днес, че Израел е необходим за възстановяването на ивицата Газа фактор, въпреки че страната му не е поканена на конференцията в Кайро. "Газа не би могла да се възстанови без сътрудничеството и участието на Израел", отбеляза той в интервю за информационния сайт "Инет".

Споделяне

Още от Свят