Катар обяви, че напуска ОПЕК

Катар обяви, че напуска ОПЕК

Катар ще напусне през януари Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), заяви новият министър по въпросите на енергетиката Саад бин Шарида ал Кааби, цитиран от Франс прес.

"Катар реши да се оттегли от членството си в ОПЕК, като решението ще влезе в сила от януари 2019 година", каза Саад ал Кааби на пресконференция в Доха, като допълни, че организацията е била информирана за това тази сутрин.

Катар ще продължи да произвежда петрол, но ще се съсредоточи върху производството на газ. Емирството от Залива е най-големият износител в света на втечнен природен газ.

"Нямаме много потенциал (в петрола - бел.ред.), напълно сме реалисти за това. Потенциалът ни - това е газът", подчерта катарският енергиен министър.

Катар е член на ОПЕК от 1961 година. Основите на организацията са поставени през септември 1960 година под влиянието най-вече на Саудитска Арабия, която днес властва над 15-членния картел.

Саудитска Арабия прекъсна дипломатическите си отношения с Катар през юни 2017 година, като обвини емирството, че подслонява личности и организации, които са враждебни на Рияд.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?