Катар осъди "Ислямска държава" и отхвърли обвиненията, че я финансира

Катар осъди "варварското" убийство на американския журналист Джеймс Фоули от "Ислямска държава" и отрече категорично обвиненията, че оказва финансова подкрепа на екстремистката групировка, предаде Ройтерс в неделя.

Изявлението на външния министър Халед ал Атия беше направено ден след като германското правителство се извини за забележките на министър, обвинил Катар във финансиране на екстремистите от "Ислямска държава". Атия нарече изказванията зле информирани.

"Катар не подкрепя екстремистки групи, включително "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ), по никакъв начин. Ние сме отблъснати от техните възгледи, техните насилствени методи и техните амбиции", заяви той в изявление, публикувано в Лондон.

"Визията на екстремистките групи за региона е нещо, което не подкрепяме и никога няма да подкрепим по никакъв начин".

Катар вече отрече да подкрепя ислямистките бунтовници, които поставиха под контрол обширни райони в Северен Ирак, Северна и Източна Сирия. Но дипломати и източници от опозицията казват, че Катар подкрепя относително умерените бунтовници, подкрепени също и от Саудитска Арабия и Запада, но освен това е подкрепил и по-твърдолинейните фракции, искащи създаването на стриктна ислямска държава.

Атия заяви, че целта на Катар е да направи всичко, което може, за постигането на мир и справедливост в региона и призова за колективни действия за слагане на край на насилието в Ирак и Сирия. Той призова иракското правителство да осигури сигурност за гражданите си и се закле, че Катар - малка, но богата арабска страна от Залива, ще продължи да осигурява хуманитарна помощ на иракчаните.

"Убийството на мирни граждани и принудителното прогонване на стотици хиляди хора заплашва самото съществуване на Ирак и мира и сигурността в целия регион", заяви той. "Така че, макар че както и други страни от Близкия изток и по-широката международна общност, сме подкрепяли сирийската опозиция срещу режима на Башар Асад, не финансираме ИДИЛ или други екстремистки фракции".

Споделяне

Още от Свят